10 tarinaa toiminnasta – Moro Tampereelta

Vuonna 2023 juhlitaan OmaKamu-toiminnan kymmenettä toimintavuotta. Vuoden aikana pääsemme tutustumaan OmaKamu-toimintaa toteuttaviin kaupunkeihin ja erilaisiin tapahtumiin. Huhtikuussa vuorossa on Tampere, jossa juhlistettiin alueen OmaKamu-toiminnan ensimmäistä vuotta Kamu-parien kanssa retkeillen.

OmaKamu-toiminta starttasi Tampereella huhtikuussa 2022 MLL:n Hämeen piiri ry:n koordinoimana.
Ensimmäinen vapaaehtoisten koulutus järjestettiin pian toiminnan aloitettua ja ensimmäiset Tampereen Kamu-parit muodostettiin kesäkuussa 2022. Koska toiminta oli uutta Tampereella, toiminnan tutuksi tekeminen yhteistyökumppaneille, uusille mahdollisille vapaaehtoisille ja perheille vaati paljon markkinointia ja yhteistyömallien luomista. Toimintaan on suhtauduttu myönteisestit ja yhteistyö eri tahojen kanssa on ollut sujuvaa.

OmaKamu-toimintaa on tulevaisuudessa tarkoitus laajentaa ja perheet voisivat hakea lapselleen Kamua myös Tampereen ympäristökunnista. Tällä hetkellä Kamu-pareja on Tampereella toistakymmentä ja 10.5. alkava OmaKamu- koulutus on muutamaa paikkaa vailla täynnä.

Ensimmäisen vuoden aikana on ollut ihana huomata, kuinka yhteisö kasvaa ja useat lapset tai nuoret ovat saaneet toivotun aikuisen ystävän elämäänsä. Tärkeää on löytää toisilleen sopiva vapaaehtoinen ja PikkuKamu. Kamu-paria muodostettaessa otetaan huomioon esimerkiksi Kamun ja PikkuKamun kiinnostuksen kohteet. Ensikohtaamiset vapaaehtoisen Kamun ja huoltajien välillä ovat monesti liikuttavia tapaamisia, jossa toisilleen vieraat ihmiset kohtaavat ja pohtivat yhdessä, olisiko tässä mahdollisuus lapsen ja aikuisen väliseen pitkäaikaiseen ystävyyteen.

– Koen arvokkaana, että saan olla vapaaehtoisten matkassa alusta saakka. Koulutuksissa pohditaan yhdessä monia erilaisia teemoja ja kurssin jälkeen saan nähdä merkityksellisten kaverisuhteiden alkavan. Parasta työssä on se, kun näkee Kamu-parin yhdessä tapahtumissamme ja huomaa miten mukavaa heillä on yhdessä, kertoo Tampereen OmaKamun toiminnanohjaaja Sanna Lammi

Tampereen OmaKamu-toiminnan 1-vuotissyntymäpäivää vietettiin yhdessä Kamu-parien kanssa Niihaman
majalla retkeillen. Retkeä oli järjestämässä myös luonto-alan opiskelija. Tärkeään eväshetkeen kuului kodalla grillattuja hodareita ja jälkkäriksi suklaabanaaneja. Kamu-pareille oli järjestetty ohjelmaa kuten pihasuunnistusta ja taiteilua luonnonmateriaaleista. Yhteisleikeissä Kamu-parit pääsivät kuljettamaan toisiaan pihalla parin silmät peitettynä. Aurinkoisen päivän kruunasi mukana seikkaillut ihana koirakamu, jolle riitti rapsutuksia ja seuraa koko päivän.

– Toiminnassa mukana oleville järjestetään tapahtumia ja aktiviteettejä, joilla tuetaan Kamu-suhteita sekä Kamu-parien tutustumista toisiinsa. Tarvitaan ehkä myös ripaus rohkeutta tutustua ennakkoluulottomasti uuteen ystävään ja sitoutua yhteistyöhän PikkuKamun huoltajien kanssa mutta et jää yksin. Haluamme tarjota yhteisön johon liittyä ja työntekijän jatkuvan tuen lisäksi myös vertaistukea ja virkistystoimintaa. OmaKamu-toiminta tuo iloa, positiivisia kokemuksia ja mielekästä tekemistä vapaa-ajalle. Mutta mikä kaikkein tärkeintä; saat uuden ystävyyssuhteen elämääsi, Sanna tiivistää.

Mikäli sinulla on sellainen elämäntilanne, että siihen mahtuisi uusi ystävyyssuhde, kannattaa lähteä mukaan koulutukseen, jossa pohditaan Kamuna toimimista monesta eri näkökulmasta.

Tampereen seuraava OmaKamu-koulutus starttaa 10.5.2023. Lue lisää koulutuksista ja lähde mukaan merkitykselliseen vapaaehtoistoimintaan hyvässä seurassa. Tampereen alueen toimintaa voit seurata myös Facebookissa ja Instagramissa.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.