Kun OmaKamu Lahteen rantautui

Lahden ensimmäinen toimintavuosi alkaa olla takana. Varsinainen toiminta Harjulan Setlementissä käynnistyi 18.3.2019 eli tätä kirjoittaessani päivälleen yhdeksän kuukautta sitten. 

Neljän koulutuksen aikana koulutettiin lähes 20 Kamua, joista osa vielä odottaa sitä jännittävää ”mätsäystä”. Kesäkuussa päättyneen ensimmäisen koulutuksen jälkeen on saatu käyntiin kymmenen Kamusuhdetta, joka siis tarkoittaa kymmentä lasta, joiden elämässä on yksi turvallinen aikuinen lisää. 

Toiminnassa on mukana naisia, miehiä, opiskelijoita, eläkeläisiä, puheliaita, hiljaisia, arjen apureita ja toiminnallisuuteen nojaavia vapaaehtoisia. Jokaisella heistä on oma persoona ja tuomisina takataskussa oma elämäntarinansa, mutta tahto on kaikilla yhteinen: Antaa aikaansa lapselle.

Aikaa onkin annettu hyvin aktiivisesti kullekin Kamuparille ominaisella tavalla. On uitu, käyty kummituskierroksella, Lelurallissa, retkillä, lennätetty dronea, luettu, leivottu, leikitty, kahviteltu, kyyditty harrastuksiin ja vaikka mitä muuta. Yhteisesti olemme retkeilleet Hyvinkäällä OmaKamun valtakunnallisessa tapahtumassa sekä liikkuneet täällä Harjulassa ja Lahti Tykkimäki Actionparkissa. 

Yhteistyötahoista merkittävimpiä ovat olleet Lahden kaupunki sekä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, joiden lisäksi olemme saaneet tukea Hollolan kunnalta sekä Orimattilan kaupungilta. Yksittäisistä toimijoista haluan nostaa esiin Mari Rajaniemi Photographyn, lahtelaisen Rengastoppi Oy:n sekä hollolalaisen Järvisen Autohuolto Oy:n, jotka ovat nähneet toiminnan tärkeyden. Oman mainintansa ansaitsee myös Lahden seudulla vaikuttava vahva yhdistysten välinen verkostoituminen ja eri vapaaehtoistoiminnan järjestäjien kanssa tehtävä yhteistyö. Jokainen taho, joka on vienyt sanaa toiminnasta eteenpäin, ansaitsee ison kiitoksen! 

Vielä näin loppuun tulee mieleeni vanha sanonta: ”Kukas kissan hännän nostaa jos ei kissa itse.” Sen myötä kerron tehneemme Lahdessa historiaa, kun ensimmäistä kertaa OmaKamu-koulutuksessa on vieraillut rohkea PikkuKamu kertomassa omista kokemuksistaan.

Nyt on aika hiljentyä joulun viettoon ja toivottaa tervetulleeksi vuosi 2020! 

Jouluisin terveisin,
Anna Mattila
Toiminnanohjaaja
Harjulan Setlementti ry

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.