Ideoita yhteydenpitoon PikkuKamun kanssa

Monien Kamujen ja PikkuKamujen ei ole nyt pandemian aikana mahdollista tavata toisiaan tavalliseen tapaan. Osan ystävyys on jatkunut jo vuosia ja lapselle voi olla hyvin tärkeää, että yhteys turvalliseen, tuttuun aikuiseen säilyy läpi poikkeusaikojen. Ja vaikka Kamu-suhde olisi vasta alullaan, voi tutustumista jatkaa rohkeasti vaihtoehtoisilla tavoilla, kun niitä yhdessä keksii lapsen ja vanhempien kanssa. OmaKamu julkaisee tässä postauksessa viikoittain ideoita yhteydenpitoon ja yhteisten kokemusten jakamiseen sosiaalisen eristäytymisen aikana. Vinkkejä löytyy teemoilla Liikunta, Leikkiminen, Sadut, Pelit ja Luontoelämykset

LIIKUNTA etäyhteydellä

Moni Kamu ja PikkuKamu on tottunut harrastamaan liikuntaa yhdessä tapaamisilla ja sitä on hyvinkin mahdollista jatkaa etäyhteyksien avulla! Edellisestä postauksesta löytyy jo muutama liikuntaleikki-idea pienemmille lapsille ja tässä tulee nyt vinkkejä, jotka innostavat vanhempaakin lasta tai nuorta.

Netissä kiertää paljon erilaisia liikuntaan liittyviä haasteita, jotka on monesti laittanut alkuun joku urheilija tai muu julkkis. Ideana on harjoitella kyseistä haastetta, ottaa video omasta suorituksesta ja jakaa se muille sopivalla #merkinnällä. Osallistuminen onnistuu myös hyvin ilman jakamista, jos PikkuKamu tai Kamu ei käytä sosiaalista mediaa. Liikuntahaasteita voi etsiä esimerkiksi instagramista #liikkuvuushaaste #koronahaaste ja #jalkapallohaaste -hakusanoilla. TikTokista löytyy erilaisia tanssihaasteita, mitkä ovat olleet supersuosittuja nuorten keskuudessa.

Vessapaperirullalla suoritettavat liikuntahaasteet ovat olleet nyt ilmiö ja hauskuuttavat varmasti! Tässä muutama idea, joita voi lähteä harjoittelemaan PikkuKamun kanssa. Harjoittelu on tietysti hauskinta videoyhteydellä toinen toistaan tsempaten!

Voitte myös yhdessä päättää opetella jonkin liikunnallisen taidon, kuten käsilläseisonnan, päälläseisonnan, sillan tai takaperin kuperkeikan. Tehkää yhdessä harjoitusohjelma ja sopikaa esimerkiksi kerran viikossa videopuhelu, jolloin näytätte toisillenne miten olette edistyneet. Ohjeita ja ideoita löytyy Temppusankarien sivulta.

Yhdessä voi suunnitella myös pienen kuntopiirin, joka tehdään videopuhelun välityksellä. Se voi sisältää vaikkapa 10 haarahyppyä, 10 punnerrusta ja 10 kyykkyä.

Netistä löytyy myös todella paljon erilaisia kuntoilu, -jumppa- ja tanssivideoita, joiden avulla voi tehdä kokonaisen treenin yhdessä. Miettikää molemmille kiinnostava ja sopiva laji, googlettakaa innostava video ja sopikaa treeniaika. Hauskinta on virittää videoyhteys niin, että näette sekä ohjevideon, että toisenne. Lapsia hauskuuttaa ja liikuttaa esimerkiksi Norsujooga, Aakkosjumppa tai Lasten Zumba.

Useat kuntokeskukset, valmentajat, seurat ja muut tahot tarjoavat tällä hetkellä myös livestriimattuja kuntoiluhetkiä. Niitä voi väijyä vaikkapa Karanteeniklubin faceboo-sivuilta ja paikallisista puskaradioista. Esimerkiksi OmaKamullekin sirkuspäivää vetänyt SirkusMagenta pitää livestiimejä kaikenlaisesta jännittävästä liikunnasta!

Helsingin lumilautailijoiden vessapaperihaaste: vessapaperirullalla temppuiluja
Kuopion sirkuksen vessapaperihaaste
: lisää vessapaperitemppuja
Temppusankarit: ohjeita tasapaino- ja liikuntataitojen harjoitteluun lapsille
Norsujooga: hauska joogatunti
Aakkosjumppa: jumpataan aakkoset, kirjoittakaa vaikka toistenne nimet
Zumba: lapsille sopiva Zumba-tunti
Karanteeniklubi: Facebook-ryhmä, jossa jaetaan paljon erilaisia livestriimejä sekä liikuntaan, että kulttuuriin liittyen
Sirkus Magenta: Magentan facebook-sivut, kivoja videoita ja myös livestriimejä joihin voi osallistua

LEIKKIMINEN etäyhdeydellä

Yhteisiin leikkeihin etäyhdeyllä tarvitsette vain toimivan videoyhteyden, vaikkapa Whatsup-puhelun. Mitä isompi kuvaruutu on käytössä, sitä enemmän leikkimistä mahtuu kuvaan. Lapset ovat yleensä taitavia leikkijöitä ja nauttivat siitä, kun aikuinen katsoo, seuraa, kyselee ja kommentoi heidän leikkimistään. Siis jo pelkästään se, että seuraat PikkuKamun leikkihetkeä videon välityksellä ja olet hänen tekemisestään kiinnostunut, on lapselle arvokasta yhdessäoloa!

Jos leikkimisestä haluaa kuitenkin vähän vuorovaikutuksellisempaa, tässä muutamia ideoita! Hahmoilla kuten kuten nukeilla tai pikkueläimillä leikkiminen yhdessä onnistuu videolla. Hahmot voivat esimerkiksi jutella keskenään. Omia hahmoja voi tehdä vaikkapa muovailuvahasta. Myös rakentelu yhdessä voi olla hauskaa, jos kummankin kotoa löytyy esimerkiksi lego-palikoita.

Kotiympäristöstä voi keksiä erilaisia yhteisiä leikkejä. Kumpikin voi esitellä toiselle kotiaan, lempitavaroitaan tai vaikka lempivaatteitaan videon välityksellä. Samoin valokuvien katselu yhdessä onnistuu, lapset yleensä esittelevät mielellään omaa vauvakirjaansa ja ovat myös kiinnostuneita siitä, kun aikuinen on ollut pieni. Tämä on oiva tapa tutustua lapsen maailmaan ja hänelle tärkeisiin asioihin. Asunnon ikkunasta tai parvekkeelta voi leikkiä bongausleikkejä, laskea esimerkiksi ohi ajavia keltaisia autoja tai hattupäisiä ohikulkijoita.

Monista perinteisistä leikeistä saa muokattua video-version pienellä mielikuvituksella!

Katsotko minua? -leikissä leikkijät seisovat hetken vastakkain ja katsovat toisiaan tarkkaan päästä jalkoihin. Tämän jälkeen he kääntyvät toisistaan poispäin (tai kääntävät videon pois) ja vaihtavat kaksi asiaa ulkonäöstään, esim. avaavat paidan napin tai vaihtavat kellon toiseen ranteeseen. Hetken kuluttua parit kääntyvät toisiinsa päin ja yrittävät keksiä muutokset.

Sanaleikit onnistuvat hyvin puhelimessa ilman videotakin! Esimerkiksi perinteinen Laiva on lastattu tai sanaleikki, jossa kumpikin sanoo vuorollaan yhden sanan ja toisen on aloitettava oma sanansa samalla kirjaimella, johon edellinen sana päättyy. Esim. ensimmäinen sanoo ”talo”, seuraava ”onki”, sitä seuraava ”ihminen” jne.

Lasta voi myös liikuttaa videopuhelun välityksellä. Kapteeni Komentaa viihdyttää isompiakin lapsia: toinen leikkijöistä valitaan kapteeniksi, joka komentaa toista/muita. Kun hän sanoo ”Kapteeni komentaa kädet ylös!”, on kaikkien nostettava kädet ylös. Jos hän sanoo ”Kapteeni komentaa hyppimään!”, kaikki alkavat hyppiä. Jos kapteeni huutaa ”Kyykkyyn!”, ne, jotka kyykistyvät, joutuvat pelistä pois. Vain komentoja, jotka alkavat sanoilla ”Kapteeni komentaa”, noudatetaan.

Matkiminen on aina hauskaa ja helppoa videon välityksellä. Lapsia naurattaa erityisesti, kun aikuinen yrittää toistaa heidän tekemäänsä liikettä tai ilmettä.

Pienet lapset nauttivat loruista, joiden tahdissa liikutaan ja jumpataan. Harakka hyppii loru lausutaan hitaasti yhdessä ja samalla tehdään siihen kuuluvat liikkeet:

Harakka hyppii maassa – Hypitään paikallaan.
Västäräkki keikkuu kivellä – Keinutaan puolelta toiselle.
Varpunen nokkii katolla – Koputetaan sormilla päätä.
Kissa köyristää selkäänsä – Köyristetään selkää.
Kaikki linnut pelkää – Vapistaan.
Tuolla ne jo lentää – Heilutetaan käsiä kuin siipiä.
Omaan pikku pesään – Tehdään käsistä pesä.

Leikki-ideoita löytyy paljon eri sivustoilta ja niitä voi itse ja yhdessä lapsen kanssa muokata etäyhteydellä leikittäväksi!

Leikkipäivä/100 leikkiä: teemoittain jaoteltuja leikki-ideoita
Leikkipankki: tänne voi myös itse lisätä tietämänsä tai keksimänsä leikin!
Perinneleikkejä: perinteisiä suomalaisia leikkejä vanhoilta ajoilta

Yhteisiä SATUHETKIÄ

Videopuhelun tai muun etäyhteyden kautta pidettyä satuhetkeä voi elävöittää monella tavalla. Kun Kamu lukee lapselle satua, voi lapsi osallistua piirtämällä tai värittämällä siihen liittyvää kuvaa, leikkimällä satuun sopivilla hahmoilla tai vaikkapa esittämällä sadun tapahtumia käsinukeilla. Yhteistä satuhetkeä varten voi myös pukeutua roolivaatteisiin! Jos kodeista ei löydy satukirjoja luettavaksi, niitä tarjoaa nyt maksutta esimerkiksi Lukulumo.

Sadutus on toimiva menetelmä videopuheluun. Sadutus-menetelmässä aikuinen kirjaa lapsen kertoman sadun ylös sanasta sanaan, ohjailematta ja kyselemättä. Lopuksi lapsi voi vielä tehdä haluamansa korjaukset. 

Yhteisiä hassuttelusatuja voi kirjoittaa esimerkiksi niin, että kumpikin keksii vuorotellen satuun virkkeen. Adjektiivitarinassa Kamu lukee tai kirjoittaa sadun, mutta korvaa kaikki adjektiivit lapsen keksimillä sanoilla! 

Isomman lapsen kanssa voi sopia kirjakerhosta: kumpikin lukee tahoillaan saman kirjan ja siitä sitten jutellaan puhelussa. Vaikka kirjastot ovat nyt kiinni, E-kirjoja saa käyttää maksutta Helmetin asiakkaana ja myös monissa maksullisissa palveluissa on nyt ilmaisia kokeilujaksoja. Tässäkin on oiva mahdollisuus tutustua lapsen maailmaan: minkä kirjan lapsi toivoisi Kamun lukevan?

Myös muiden tahojen järjestämiä yhteisiä satuhetkiä kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi Suomen Unicef järjestää joka päivä klo 9 ja 15 satuhetken, jossa kirjailijat lukevat lapsille tarinoita. 

Väritystehtäviä: Hakemalla löytyy vaikka mitä tuttuja satuhahmoja
Sadustus-menetelmä: Ohjeet ja teoriaa sadutuksesta. Ihana terapeuttinen menetelmä!
Helmet: Ohjeet e-kirjojen ja äänikirjojen käyttöön kirjastokortilla
Lukulumo: ohjeet ja tunnukset palvelun maksuttomaan käyttöön
Adjektiivitarina: esimerkki tarinasta. Nämä on hauskimpia kun kirjoittaa itse ja tarinassa seikkailee tuttuja henkilöitä!
Suomen Unicef: Satuhetki facebookissa joka päivä klo 9 ja 15.

Ideoita PELAAMISEEN

Etäyhteydet tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia pelaamiseen yhdessä. Niihin vaikuttavat tietysti käytettävissä olevat laitteet, osapuolten taidot ja perheen säännöt lapsen pelaamiseen liittyen.  Pelimaailman parhaat ideat tulevat todennäköisesti lapsilta ja nuorilta! Nyt aikuisellakin on hyvää aikaa tutustua heidän maailmaan ja hypätä sinne mukaan. Selvitä, millaisia pelejä lapsi saa ja osaa pelata, sekä onko teillä käytössä samoja konsoleita ja pelejä niihin. Esimerkiksi supersuosittu Minecraft on mainio peli ajanviettoon yhdessä, jopa partiolaiset ovat siirtäneet nyt majansa sinne! 

Mikäli Kamun tai PikkuKamun käytössä ei ole puhelinta ja tietokonetta kummempia välineitä, tässä tulee muutama helppo pelivinkki videoyhteydellä, älypuhelimella ja nettiselaimella pelattavaksi!

Videoyhteyden tai pelkän puhelinsoiton avulla voi pelata ihan perinteisiä pelejä pientä luovuutta käyttämällä. Monet perinteiset lautapelit onnistuvat myös niin, että toinen pelaaja operoi pelilautaa kummankin puolesta ja toisella on käytössään noppa omaa heittovuoroa varten. Jos kummankin kotoa löytyy sama peli, voi myös kokeilla pelata omilla laudoilla mutta vuorotellen! Erilaiset kysymys ja vastaus -tyyppiset pelit onnistuvat myös puhelimitse, ja videon välityksellä esimerkiksi Piirrä ja arvaa-peli voi olla vallan hauskaa. Myös netistä löytyy erilaisia Tietokilpailupelejä, joita voi hyödyntää. 

Älypuhelimille voi ladata pelejä, joissa on mahdollisuus pelata online-muodossa kaverin kanssa. Hauska ja yksinkertainen on esimerkiksi Uno Friends,  joissa ei vaadita rekisteröitymistä. Pelissä luodaan oma “huone” jonka koodin voi antaa PikkuKamulle ja näin pääsette samaan peliin, jonne ei voi tulla tuntemattomia pelaajia.

Myös tietokoneen nettiselaimella pääsee pelaamaan online-pelejä kaverin kanssa. Esimerkiksi perinteinen Laivanupotus löytyy kivana versiona, jossa toinen luo pelin ja lähettää toiselle linkin osallistua siihen ilman sen kummempia rekisteröitymisiä. Piirrä ja Arvaa -pelistä löytyy myös nettiselainversio, jossa voit luoda oman pelihuoneen ilman rekisteröitymistä. Nettiselaimella pääsee pelaamaan myös erilaisia suosittuja moninpelejä, joissa voi viettää aikaa yhdessä, kuten Agar tai Spinz.

Monessa sosiaalisen median alustassa voi myös pelata yhteisiä pelejä, jossa PikkuKamun ikä ja kodin säännöt sen sallivat. Ja jos PikkuKamu viettää muutenkin aikaa vaikkapa Habbossa, niin saisiko Kamu nyt kutsun sinne kyläilemään?

Vähän vanhemmille PikkuKamuille ja Kamuille, jotka todella innostuvat lautapelien maailmasta, löytyy kattava sivusto Tabletopia, josta löytyy yli 800 lautapeliä online-versioina. Sivusto vaatii rekisteröitymisen ja perehtymistä.

Minecraft: Pelin virallinen sivusto. Vaatii selvitystä, millä laitteilla ja yhteyksillä PikkuKamu pelaa.
Älypää: Erilaisia tietovisoja ja kysymyksiä, joita voi hyödyntää helposti myös puhelintapaamisessa.
Uno Friends: Älypuhelimeen esimerkiksi play-kaupasta ladattava peli, johon ei tarvitse rekisteröityä. Pelissä voi perustaa oman “huoneen” jonne pääsee vain koodilla pelaamaan.
Laivanupotus: Turvallinen linkin kautta pelattava perinteinen peli, joka ei vaadi rekisteröitymistä tai kirjautumista mihinkään.
Piirrä ja arvaa -peli: Online-versio, jossa ei tarvitse rekisteröityä, menette vain samaan pelihuoneeseen tai perustatte oman.
Spinz ja Agar: nettiselaimella pelattavia moninpelejä
Habbo: sosiaalisen median ja pelin yhdistelmä, jossa tehdään oma hahmo.
Tabletobia: rekisteröitymistä ja perehtymistä vaativa sivusto, jolta löytyy yli 800 lautapeliä online-versioina.

Ideoita LUONTOELÄMYKSIIN

Luonto hoitaa mieltä ja kehoa sekä tarjoaa paljon kivaa tekemistä ja juteltavaa. Jos luonnossa liikkuminen yhdessä on vielä mahdollista, uusia retkikohteita voi etsiä esimerkiksi Luontoon.fi -sivuilta tai kokeilla geokätköilyä. Lähiluonnossa voi kokeilla Luontokuntosalia ja retkeltä voi kerätä askartelumateriaalia kotipuuhastelua varten. Vaikka yhteiset tapaamiset eivät olisi nyt mahdollisia, yhteisiä luontoelämyksiä voi silti rakentaa Kamun ja PikkuKamun kesken! Kevätkalenterin tai Luontobingon avulla molemmat voivat bongailla kevään merkkejä ja lähettää toiselle valokuvan aina kun jotain löytyy. Luontolive-lähetyksiä voi seurata yhdessä ja vinkata Kamulle kun näkyy liikettä. Videopuhelun aikana voi askarrella yhdessä luonnonmateriaaleista, taiteilla värityskuvia suomen linnuista tai vaikka tehdä suunnitelmia kesän yhteisistä luontoretkistä ja tutkia tulevia kohteita netin välityksellä. Karanteenissa olevan lapsen voi viedä videon välityksellä virtuaaliselle metsäkävelylle tai tutkimaan eri maiden kansallispuistoja.

Luontoon.fi : retkikohteiden etsiminen ja retkien suunnittelu tulevia tapaamisia varten
Geokätköily: perusteet haltuun
Luontokuntosali: Suomen Ladun ideoita perheliikuntaan lähiluonnossa
OrvokkiOravan Luontokoulu: askarteluideoita luonnon materiaaleista
Kevätkalenteri: Luontoliiton kevään merkkien bongailua. Lähetä kalenteri PikkuKamulle ja lähettäkää toisillenne valokuva tai muu viesti aina kun teette kevätlöydön. Löydöistä voi myös ilmoittaa Luontoliiton yhteiseen kevätseurantaan ja seurata koko Suomen tilannetta!
Luontobingo: Suomen Ladun bingolauta.
Luontolivet: WWF:n live-kamerat, tarkkailkaa yhdessä vaikka kyyn pesää!
Virtuaalimetsä: tehkää yhdessä virtuaalinen retki keväiseen metsään, sieltäkin voi bongailla kevään merkkejä! Mielenterveystalo.fi sivustolta löytyy metsä joka vuodenaikaan.
Kansallispuistot: GoogleEarthin huikeat mahdollisuudet seikkailla maailman kansallispuistoissa virtuaalisesti.
Värityskuvia linnuista: Värityskuvia ja muuta materiaalia Suomen linnuista

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.