Tässä hetkessä on paljon hyvää

OmaKamu ry:n hallituksen puheenjohtaja Erkki Böös pohtii joulukuun blogitekstissä kulunutta vuotta, teknologisoituneen maailman haasteita ja läsnäolevien aikuisten merkitystä lasten ja nuorten elämässä. Vuoden viimeisen blogin myötä OmaKamu toivottaa kaikille rauhallista loppuvuotta.

– Mitä sulle kuuluu?

-Hyvää!

Näin keskustelu PikkuKamuni kanssa usein alkaa. Hän on jo 14-vuotias ja lähestyy vauhdilla omaa pituuttani. Tiedän, että murrosikä ja elämä ovat antaneet hänelle muutakin kuin hyviä hetkiä. Niin kuin meille kaikille. Silti uskon häntä, yhdessä meillä on hyvä mieli. OmaKamu-toiminta teki meistä kaverit jo syksyllä 2014.

Kohta päättyvä vuosi on ollut OmaKamu-toiminnassa haastava, ja silti onnistunut. Korona on rajoittanut meidän kaikkien elämää. Samalla se on lisännyt monen lapsen tarvetta saada rinnalleen aikuinen, joka tukisi hänen kehitystään kohti nuoruutta ja aikuisuutta. Tämän vuoden aikana yhteisen polun on aloittanut noin 55 Kamu-paria.

Vuoden 2021 lopussa OmaKamu-toiminnan piirissä on Lahdessa, Hämeenlinnassa, Helsingissä, Espoossa, ja Vantaalla yhteensä n. 160 lasta. OmaKamu-toiminta käynnistyy ensi keväänä myös Tampereella. OmaKamu ry perustettiin 2013. Tavoitteemme on seuraavan kahden vuoden aikana antaa tukea kuudessa toimintakaupungissa n. 250 – 300 lapselle, nykyisten lisäksi. Se olisi hieno saavutus vuonna 2023, kun toimintamme täyttää 10 vuotta.

Elämä kantaa, kun tuemme toisiamme

Netti, ilmaston lämpeneminen, Covid 19. Kaikki vakavia asioita, jotka aiheuttavat helposti ahdistusta niin aikuisissa kuin lapsissakin. Me aikuiset voimme näyttää lapsille käytännön esimerkeillä arjessa mitä tehdä luonnon hyväksi, ja miten voimme käsien pesulla, maskin käytöllä ja rokotuksilla välttää virustauteja. Oloa helpottaa kun saamme osallistua ja tehdä jotain konkreettista. Samalla huomaamme, että tässäkin hetkessä on paljon hyvää.

Esimerkin voima pätee netin haasteisiin. Haasteisiin, joita en itse joutunut lapsena ja nuorena kokemaan. Harrastan kirjoittamista ja tein äskettäin lyhyen tarinan otsikolla Elämään kyllästynyt lapsi. Se käsitteli ahdistusta, jonka me aikuiset olemme keksinnöillämme aiheuttaneet. Tarinassa Wilma kohtaa kaveriensa kovan paineen, kun hän ei halua olla kuten muut. Jopa oma sisko, veli ja äiti pitävät Wilmaa omituisena, kun tämä ei halua käyttää somea.

Ulkonäköpaineet, kiusaaminen ja vihapuhe ovat lisääntyneet älypuhelinten kautta ja tuottavat pahaa mieltä monelle meistä. Silti niistä on vaikea olla poissa. Tähän on törmännyt useasti myös PikkuKamuni. Kun viimeksi soitin olevani tulossa sovitulle tapaamispaikallemme, en saanut nuorta ystävääni puhelimella kiinni. Äiti vastasi kotoa ja tiesi hänen lähteneen tapaamispaikalle. Siellä hän odottikin.

-Sun puhelin ei vastannut, sanoin.

-Ai niin, se on kiinni. Laitoin, kun yks tyyppi pommittaa mua koko ajan.

Me aikuiset emme aina osaa tai ymmärrä auttaa nuoria somen haasteissa. Johtuuko se siitä, että olemme itse samaisen ongelman vankeja? Internet on hieno keksintö, mutta kaikki sen palvelut eivät ole. Monet älylaitteisiin sisältöjä kehittävät Piilaakson gurut eivät anna omien lastensa käyttää kehittämiään sovelluksia. He tuntevat niiden koukuttavan varjopuolen.

Suomessakin voi toimia toisin. Yksi hyvä esimerkki on Myllypuron peruskoulun tapa. Siellä puhelinten käyttöä kouluaikana on onnistuttu rajoittamaan hienosti (HS juttu 1.12.2021). Samaa on toteutettu monessa perheessä hyvällä tuloksella. Lasten ja vanhempien keskinäinen yhdessäolo on parantunut oleellisesti, kun on sovittu puhelinten käytön rajoittamisesta iltaisin. Lapset ja nuoret tarvitsevat aikaamme ja ennen kaikkea läsnäolevia aikuisia.

Lasten ehdoilla, lasten ääntä kuullen

20.11. vietettiin kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää. Sen tarkoituksena on mm. herättää maailmanlaajuisesti keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista. Keskustelulle on tarvetta myös Suomessa ja sen oleellinen osa on toisten kuunteleminen. OmaKamun keskeisin teema vuodelle 2022 on lasten osallisuus, heidän  äänensä kuunteleminen ja huomiointi toiminnassamme. Siihen on jo olemassa hyvät käytännöt, joita osaavat ammattilaisemme edelleen kehittävät. 

Kiitos kaikille

Toimintamme ei olisi mahdollista ilman  mahtavaa vapaaehtoisten Kamujen porukkaa. Suuri kiitos teille jokaiselle! Lämmin kiitos myös meitä, PikkuKamuja ja heidän perheitään tukeville ammattilaisillemme, Lauralle Hämeenlinnassa, Päiville Lahdessa, Sannalle, Eevalle, Henrille, Johannalle ja Ronjalle pääkaupunkiseudun tiimissä sekä toiminnanjohtaja Pekalle. Kiitoksen ansaitsevat myös vapaaehtoiset monissa eri rooleissa, hallituksessa, Kamuklubissa ja asiantuntijoina, sekä kaikki OmaKamua taloudellisesti tukeneet henkilöt, yritykset, säätiöt, kaupungit ja STEA. 

Lämpimät kiitokset myös OmaKamu-toimintaa omilla paikkakunnillaan organisoiville Hämeen Setlementti ry:lle (Hämeenlinna), Harjulan Setlementti ry:lle sekä ensi vuonna OmaKamu-toimintaa Tampereella käynnistävälle MLL Hämeen piiri ry:lle!
Me yhdessä mahdollistamme tuen lapsille OmaKamu-toiminnan keinoin.

 Tässä hetkessä on paljon hyvää! 

Tämän ajatuksen muistaminen on oma lupaukseni vuodelle 2022. 


Erkki Böös
Kamu vuodesta 2014

Eke toimii Kamu-roolin lisäksi OmaKamun hallituksen puheenjohtajana. Työelämän jälkeen hän jatkaa kolmannen sektorin tehtävissä, aiempaa paremmalla ajalla. Eke viettää ukin mielenkiintoista elämää yhdessä mummin ja kolmen lapsenlapsen kanssa, harrastaa luovaa kirjoittamista ja pelaa veteraanijääkiekkoa.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.