Ajatuksia myötätunnosta

Myötätunto on ystävällisyyttä, ymmärrystä sekä huolehtimista itsestä ja muista. OmaKamu-toiminnassa myötätunto näkyy muun muassa aitoina kohtaamisina. OmaKamun blogissa aiheesta ajatuksia herättelee toiminnanjohtajamme Pekka Puukko.

Olen kohdannut elämäni aikana muutamia vaikeita elämänvaiheita ja surua. Näissä tilanteissa on ollut lohdullista, kun on ollut joku lähellä ja ottanut osaa suruun. Silloin suuria sanoja harvemmin tarvitaan.

Näyttää siltä, että suuret kriisit toimivat katalysaattoreina myötätunnolle. Kun kriisi tulee itseä lähelle, on helpompi havaita toisen tilanne ja avun tarve. Myötätunto voi olla jotain pysyvämpää. Sen toivoisi toteutuvan silloinkin, kun itsellä menee hyvin, eikä itseen kohdistuvaa suurta uhkaa ole näköpiirissä. Se on todella tärkeää, koska itsekkyys, ahneus, kyynisyys ja viha tuhoavat yksittäisten ihmisten elämää, kansakuntia ja sitten lopulta koko maapalloamme. Uskon, että tätä näkökulmaa ei tarvitse perustella tarkemmin. Riittää, kun katsomme ympärillemme ja astumme ulos omasta kuplastamme, jos sellaisessa satumme olemaan.

Voi olla vaikeaa myöntää oma heikkous, osaamattomuus ja taitamattomuus. Sitä haluaa niin helposti näyttää muille olevansa vahva, viisas, jaksava ja menestynyt. Vielä vaikeampaa on hädän hetkellä pyytää apua. Omien heikkouksien ja rajallisuuden myöntäminen on lopulta viisasta ja edellytys selviytymiselle – hyvinvoinnille. Oikeaa vahvuutta on uskaltaa pyytää apua, kun sitä tarvitsee ja myös tarjota sitä muille, kun siihen on mahdollisuus. Voin todeta, että ilman monia tärkeitä myötätuntoisia ihmisiä en itse olisi selviytynyt. Lopulta aika harvasta asiasta tässä maailmassa selviää ilman muiden apua.

Myötätunto itseä kohtaan on tärkeää. Omista rajoista pitää huolehtia. Jokainen auttaa muita omien kykyjensä ja voimiensa mukaan. Tulee voida itse riittävän hyvin, että on voimavaroja auttaa muita. Toisaalta auttaminen lisää myös omaa hyvinvointia. Vapaaehtoistoiminta ja merkitykselliset teot muiden hyväksi lisäävät onnellisuutta. Tähän johtopäätökseen päädytty useissa vapaaehtoistoiminnan tutkimuksissa. Myös omat kokemukseni ovat samanlaisia.

Myötätunnon lähtökohtia OmaKamu-toiminnassa

Myötätunto tulee erottaa säälistä. Sääli on passiivista ja sen kohteeksi joutuva voi kokea olonsa entistä tukalammaksi. Sääli on myös kategorisoivaa. Se asettaa sen kohteeksi joutuvat alempaan asemaan ajatuksella: ”Nuo ovat niitä surkeita, syrjäytyneitä raukkoja. Annetaanpa heille meidän vanhat kenkämme, kun ne ovat muutenkin jo poissa muodista ja vähän kuluneet.”

Myötätunto toimii samalla tasolla muiden kanssa. Myötätuntoinen miettii nähdessään apua tarvitsevan: ”Minä voisin olla samassa tilanteessa – avun tarpeessa. Mitä voisin tehdä auttaakseni?” Joskus rinnalla kulkeminen ja siinä pysyminen voi olla kaikista tärkeintä. Tästä on kyse myös OmaKamu-toiminnassa. Aikuinen vapaaehtoinen pysyy lapsen rinnalla ja näyttää omalla toiminnallaan lapselle, kuinka hänet kohdataan, kun hän tarvitsee apua ja miten muut otetaan huomioon.

Perustimme OmaKamu ry:n vajaa 10 vuotta sitten lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi vapaaehtoistoiminnan keinoin. Meidän vapaaehtoiset aikuisemme ovat kavereina eli Kamuina lapsille, jotka tarvitsevat pitkäaikaista tukea elämäänsä. Meidän perheemme ja lapsemme ovat aivan tavallisia perheitä ja lapsia, joiden haasteisiin turvallinen ja luotettava Kamu voi tuoda merkittävästi helpotusta. Usein se rinnalla kulkeminen riittää.

Myötätunto on voima, jonka avulla jaksamme paremmin ja haluamme auttaa myös muita. Tehdään yhdessä myötätunnosta suositumpaa!


Pekka Puukko
OmaKamun toiminnanjohtaja

Pekan perheeseen kuuluu vaimo sekä kolme tytärtä. Hän toimii myös itse vapaaehtoisena Kamuna. Pekka aloitti vapaaehtoisena lastensuojelun alalla jo vuonna 1995 ja ammatillisissa tehtävissä 2002. Tärkeä tavoite hänelle on edistää välittämisen kulttuuria, jota myös myötätunnon lisääminen vahvistaa.


Innostuitko OmaKamu-toiminnasta? Ryhdy vapaaehtoiseksi Kamuksi eli turvalliseksi aikuisystäväksi lähialueesi lapselle tai nuorelle! Aloita ilmoittautumalla OmaKamu-koulutukseen!


Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.