Miten keskustella lasten ja nuorten kanssa väkivaltauutisista?

Vantaalaisen koulun tapahtumat ja uutiset järkyttävät meitä kaikkia. Erityisesti sosiaalisen median kautta lapset ja nuoret voivat myös nähdä ahdistavaa materiaalia ja saada virheellistä tietoa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton artikkeliin on koottu työkaluja keskustelun tueksi.

  • Keskustelun ei tarvitse olla täydellistä, tärkeintä on kuunnella ja antaa tilaa asian käsittelylle.
  • Hyväksy ja kunnioita lapsen reaktiot, vaikka ne tuntuisivat oudoilta. Anna lapselle aikaa ja mahdollisuus ilmaista, ymmärtää ja työstää tapahtumaa omalla tavallaan.
  • Jos näet, että lapsi tai nuori sulkeutuu, tee keskustelualoite: ”Hei minusta tuntuu, että mietit sitä ikävää tapahtumaa. Mitä kaikkea ajattelet? Pelottaako sinua?”

Lisää resursseja ja tukea:

  • MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat on kaikille alle 25 -vuotiaille lapsille ja nuorille tarkoitettu maksuton palvelu, joka päivystää vuoden jokaisena päivänä numerossa 116 111. Palvelun chat -kanava on auki joka ilta klo 17-20 osoitteessa https://www.nuortennetti.fi/ Chattiin voi myös varata aikoja ennakkoon.
  • MLL:n Nuorten Tukilinja on auki joka arki-ilta klo 20-00 numerossa 116 111. Tukilinja on suunnattu 12-20 -vuotiaille akuutisti tukea tarvitseville nuorille. Puheluihin vastaa MLL:n ammattilainen, jonka kanssa voi puhua luottamuksellisesti ja nimettömästi. Puhelu on maksuton. –
  • MLL:n Ruotsinkielinen Barn- och Ungdomstelefonen samt nätbrevstjänst päivystää maanantaisin ja tiistaisin klo 14–17 ja keskiviikkoisin ja torstaisin klo 14–20.  Nettikirjepalveluun voi kirjoittaa ympäri vuorokauden.

Vantaan kaupungin listasta löydät kootusti tietoa erityisesti Vantaan alueen palveluista.

Ei jäädä tai jätetä ketään yksin tunteiden ja ajatusten kanssa.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.