Tulla nähdyksi

Ihminen tarvitsee toista ihmistä ja toinen ihminen luo onnellisuutta. Mitä nuorempi ihminen on, sitä konkreettisempaa tuo tarve on ja sitä merkityksellisempää. Näin meidät on luotu.

Myös ihmisen kasvun kannalta on välttämätöntä, että eri ikäkausina tuohon tarpeeseen vastataan. Montaa rappusta ei voi hypätä kerralla. Tuon tarpeen täyttyminen ei vaadi täydellistä maailmaa eikä aikaa 24/7. Se ei liioin vaadi täydellistä perhettä eikä täydellisiä vanhempia.

Mutta jotain se vaatii

Lapsi tarvitsee tunteen: ”se näki minut”. Nähdyksi tulemisen kokemus kasvattaa ja tukee kasvua. Aikuisen kannalta se vaati luontaista tai sitten tietoista halua katsoa lasta ja parhaimmillaan niin, että omakin sydän läikähtää.

Useimmat lapset saavat tämän asian pyytämättä ja yllin kyllin. Vanhemmat, mummit, kummit ja harrastusten ohjaajat osaavat tämän. Näin toimiminen on monelle aikuiselle luontaista. ”Hyvä veto, onko sulla uusi pyörä, mitä sun polvelle on tapahtunut”, ja niin edelleen.

On myös elämänvaiheita ja tilanteita, joissa tarvitaan lisää verkostoja lapsen ympärille. Aina ei esimerkiksi jaksa, ei ole itse saatu vastaavaa kokemusta tai kohtalo on kohdellut huonosti. Silloin tarvitaan muiden tukea. Toimintaa, joka on helppo kohdentaa ja joka on vaikuttavaa ja kustannustehokasta.

Lapsen turvallisuus –hanke 2024

OmaKamu-toiminta mahdollistaa nähdyksi tulemisen kokemuksia lapsille aikuiskaveritoiminnan keinoin ja toiminta on laajentumassa valtakunnalliseksi. Tämä tuo mukanaan uusia vastuita joihin tulee pureutua ja koota kokemukset yhteen.

Maailmassa ei pidä olla sinisilmäinen vaan meidän on myös ennakoitava vaaranpaikkoja, varmistettava, että pelaamme oikeilla säännöillä ja varmistamme miten toimia jos sääntöjä ei noudateta.

STEA on myöntänyt OmaKamu ry:lle projektiavustuksen Lapsen turvallisuus -hankkeelle. OmaKamu ry koordinoi valtakunnallista selvitystä aikuiskaveri- ja tukihenkilötoimintaa järjestävien organisaatioiden lapsen turvallisuuteen liittyvistä toimintakäytännöistä. Siinä kerätään yhteen hyvät kokemukset, uskalletaan puhua ongelmista ja luodaan prosesseja, jotka turvaavat tärkeimmän asian ”se näki mut”!

Seppo Sauro,

OmaKamun ystävä

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.