Vuosi OmaKamu-toimintaa Oulussa

Pääkaupunkiseudun OmaKamu-toimintaa toteuttaa OmaKamu ry. Toimintamalliin perehdytettyjen yhteistyökumppanien kautta OmaKamu-toimintaa on tarjolla myös Lahdessa, Hämeenlinnassa, Tampereella ja Oulussa. Oulussa OmaKamu-toimintaa koordinoi Parasta Lapsille ja alueen koordinaattori Pipsa lähetti terveisiä ensimmäisen vuoden kuulumisista – hyvää syntymäpäivää OmaKamu Oulu!

Vuosi on hujahtanut nopsaan Oulun OmaKamu-toiminnan äärellä. Koulutamme vapaaehtoisia Kamuja neljä kertaa vuodessa ja tämän vuoden toinen koulutus on parhaillaan meneillään. Toiminta on lähtenyt hienosti käyntiin. Perheet, ohjaavat tahot ja yhteistyökumppanit ovat alkaneet pikkuhiljaa löytää toiminnan ja perheiden Kamu-hakemukset ovat olleet tervetulleita. Olemme saaneet mukaan sitoutuneita, turvallisia ja luotettavia vapaaehtoisia ja koulutuksista valmistuneet Kamut ovatkin päässeet heti toimintaan mukaan. Kymmenen Kamu-parin rajapyykki on jo ohitettu ja Oulun OmaKamu-yhteisö on lähtenyt mukavasti kasvamaan!

On ollut hienoa huomata, kuinka Kamu-parien tutustuminen on lähtenyt hyvin käyntiin ja myös eri koulutusryhmistä valmistuneet Kamut ovat päässeet tutustumaan toisiinsa. Yhteiset kohtaamiset ovat olleet lämpimiä, iloisia ja huumorilla höystettyjä. Samankaltaisella arvomaailmalla varustetut ihmiset näyttävät löytävän aika pian yhteisen keskustelutaajuuden pikkujoulutapaamisessa, Kamu-parien retkellä tai vaikkapa yhteisessä perhetapahtuman suunnittelussa sekä toteutuksessa. Todella tuntuu, että ollaan yhteisen asian äärellä ja se asia on lasten ja nuorten kasvun sekä hyvinvoinnin tukeminen.

Viikko sitten järjestimme Kamu-parien luontoretken Kallioselän autiotuvalle. Diakoniaopiston Oulun kampuksen opiskelijat järjestivät mukavaa ohjelmaa: tutustumista, leikkejä, pelejä ja maalaustehtävän. Yhdessä paistettiin makkaraa sekä vaahtokarkkeja ja mikä tärkeintä, Kamu-parit pääsivät tutustumaan toisiinsa. Oli ilahduttavaa huomata, että yhteystietoja vaihdettiin ja pohdittiin mahdollisuuksia yhteisiin retkiin sekä kyläilyihin. Yhteisöllisyys oli retkellä vahvasti läsnä ja reissun yhtenä teemana oli lasten osallisuus.

Tunnen kiitollisuutta tästä vuodesta. Olen saanut kohdata todella ihania ihmisiä – vapaaehtoisia, PikkuKamuja ja heidän huoltajiaan sekä yhteistyöverkostojen toimijoita. Olen jo saanut kokea monia mieleenpainuvia hetkiä yhteisissä puheluissa, kohtaamisissa, koulutuksissa ja tapahtumissa. Näen entistäkin vahvemmin OmaKamu-toiminnan merkityksen ja vaikuttavuuden lasten ja vapaaehtoisten elämässä sekä toiminnan yhteisöllisyydessä. Näen huoltajien ilon ja tyytyväisyyden, kun Kamu-parien tutustuminen on lähtenyt hyvin käyntiin ja kaikki sujuu hyvin. Koska me olemme vasta alussa, kuinka paljon kaikkea hyvää onkaan vielä edessä? Hyvillä mielin saamme jatkaa toiminnan kehittämistä ja oman yhteisömme kasvattamista täällä Oulussa. Ensimmäinen vuosi ja OmaKamu-toiminnan alku on ollut lupaava.

Iloisen Kamuisaa ja aurinkoista kesää kaikille!

Pipsa Niskakoski
OmaKamu-toiminnan koordinaattori
pipsa.niskakoski@parastalapsille.fi
p. 0504007895

Kuva 1: Kamu-parit toukokuussa 2024. Kuva 2: Kamu-parien ja perheiden tapahtuma maaliskuussa 2024. Kuva 3: Kamujen pikkujoulu 2023.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.