Yhdessä ystävinä – Elisa ja Jarkko ovat Kamuna toimiva pariskunta

OmaKamu-toiminnassa vapaaehtoinen aikuinen lähtee ystäväksi eli Kamuksi lähialueensa lapselle tai nuorelle. Elokuun blogissa tutustutaan Elisaan ja Jarkkoon, jotka lähtivät kummatkin OmaKamu-koulutukseen pääkaupunkiseudulla ja toimivat yhdessä ystävinä PikkuKamulleen.

Elisa ja Jarkko Nikkilä tutustuivat OmaKamu-toimintaan GoExpo-messuilla. Elisa oli etsinyt sopivaa vapaaehtoistoimintaa ja pisteellä vierailu konkretisoi toiveen. Kipinä auttamiseen syntyi jo paljon aikaisemmin. Elisa muistelee, kuinka oli lapsena kuullut Stockmannilla kuulutuksen rouvasta, joka etsi kadonnutta kävelykeppiään. Elisa oli nähnyt sen aikaisemmin nojaamassa kassaan ja sai palautettua kepin. Pienestä hetkestä vastineeksi saatu hyvä mieli ja merkityksellisyyden tunne jäivät mieleen.

Toisten tukeminen on tärkeää myös Jarkolle.

– Työelämäni on kiireistä ja siellä ratkaistavat ongelmat ovat monesti kaukana arkielämästä. Tuntui, että OmaKamu-toiminnan kaltainen hyvin konkreettinen vapaaehtoistyö toisi hyvää vastapainoa työelämään. Nuorten pahoinvoinnista puhutaan myös paljon. Tuntuu hyvältä, jos pystyy olemaan apuna edes pikkuriikkisen verran.

OmaKamu-koulutuksen jälkeen pariskunnalle löytyi alakouluikäinen PikkuKamu ja yhteinen tutustuminen lähti käyntiin kesällä 2018. Yhdessä vietetään aikaa vaihtuvilla kokoonpanoilla. PikkuKamulle muodostui omat juttunsa sekä Elisan että Jarkon kanssa ja joskus aikaa vietetään koko porukalla. Yhteinen ystävän rooli mahdollistaa arjen ja ajan jakamisen esimerkiksi silloin, kun oma perhe kasvoi.

–Yleensä tapaamiset liittyvät jommankumman harrastuksiin tai on ihan vaan käyty syömässä. Erityisesti on hieno nähdä, kun nuori mies aidosti innostuu jostain uudesta jutusta, Jarkko kertoo.

Elisa mainitsee, kuinka Jarkkoa ja PikkuKamua yhdistää esimerkiksi kiinnostus golfia kohtaa ja pohtii omaa lempimuistoaan.

–Tärkeintä ei ole, mitä tehdään, vaan ne hetket, kun onnistun kysymään jotain mihin hän vastaa innostuneesti tai alkaa itse kertomaan asioistaan. Silloin tuntuu, että luonnostaan hiljaisempi PikkuKamu kokee turvallisuutta ja luottamusta.

Ala-asteelta rippijuhliin – kasvavan nuoren matkassa

Siinä missä Elisan ja Jarkon elämä on muuttunut vuosien aikana myös PikkuKamusta kasvaa nuori. Tänä vuonna Kamut ilahtuivat kutsusta rippijuhliin ja siitä, että PikkuKamu tuntuu haluavan vuodesta toiseen viettää aikaa heidän kanssaan. Myös perheen kanssa yhteistyö on sujunut helposti ja huoltajalta saatu myönteinen palaute kannustaa eteenpäin. Elisa kertoo meille monille tutuista ajatuksista lähipiirin lasten ja nuorten kasvamista seuratessa. Aikuisena voi toivoa, että unelmat kantaisivat ja nuori ei joutuisi pahoille teille.

– Tässä roolissa ei voi kokonaan poistaa yksinäisyyttä, jos nuori sitä kokee. Toivon kuitenkin, että pystymme antamaan positiivisia hetkiä ja esimerkin siitä, että monista lähtökohdista käsin voi onnistua elämässä, mitä onnistuminen meille jokaiselle ikinä tarkoittaakaan, Elisa kertoo.

OmaKamu-toiminnassa puhutaan usein siitä, että ihmisten kyky tukea toista on paljon suurempi kuin usein kuvitellaan. Kamu on tärkeä vierellä kulkija. Omalla elämänkokemuksella voi osoittaa, että polkuja on monenlaisia ja meillä jokaisella erilaisia vahvuuksia.

– Pallo on PikkuKamulla, Elisa summaa. Nuori saa valita millainen Kamu-suhteesta tulee tulevaisuudessa.

Kummatkin Kamut ovat yhtä mieltä siitä, että vapaaehtoisena ystävänä toimiminen antaa enemmän kuin ottaa.

– Sitoutumista ei tarvitse pelätä, eikä myöskään sitä, jos Kamu-suhde ei aina toimi, Elisa kertoo.

OmaKamu-toiminnan alussa on kolmen kuukauden tutustumisvaihe, jonka jälkeen pohditaan yhdessä, olisiko tässä aineksia Kamu-suhteeseen. Matkalla ei myöskään olla yksin ja toiminnanohjaajien kanssa voi jakaa pieniä tai suuria kysymyksiä.

– Vaikka arki voi olla kiireistä, monelta löytyisi varmasti parisen tuntia muutaman kerran kuukaudessa, jonka voi käyttää hyvään tarkoitukseen, Jarkko kannustaa.

Kiinnostuitko OmaKamu-toiminnasta? Vantaalla 5.9.2023 alkavaan OmaKamu-koulutukseen mahtuisi vielä muutama aikuinen. Voit tulla mukaan koko pääkaupunkiseudun alueelta ja toimia koulutuksen jälkeen Kamuna sinulle sopivalla alueella. Koulutuksia järjestetään myös Tampereella, Lahdessa, Hämeenlinnassa ja Oulussa. Ollaan yhteyksissä matalalla kynnyksellä.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.