Helmipuuroa

– Keitetäänkö aamupalaksi mannapuuroa, minä ehdotan.
– Eikun helmipuuroa, huudahtaa PikkuKamu.
– Mitä se on, minä ihmettelen. Tarkoitatko riisipuuroa?

PikkuKamut ovat olleet meillä yökylässä. Olen hiipinyt keittiöön ani varhain ja keittänyt itselleni ison mukillisen maitokahvia. PikkuKamu kömpii sohvalle viereeni ja Hesari rutistuu hänen allaan.

– Helmipuuro on ihan eri asia, tietää PikkuKamu. Se on parasta puuroa, hän vakuuttaa.

Minä olen aivan ihmeissäni. Olen keitellyt tähän ikään mennessä yhden jos toisenkin kattilallisen puuroa, mutta en ole koskaan kuullutkaan helmipuurosta. Onneksi on netti ja tiedon valtatiet. Istumme yhdessä tietokoneen äärelle ja sieltähän se selvisi. Helmipuuro on perunaryynipuuroa.

Seuraavalla viikolla menemme yhdessä kauppaan. Helmipuuro ei ole unohtunut vanhemmalta PikkuKamulta. Nuorempi asettuu tottuneesti ostoskärryn ohjaamoon ja vanhempi opastaa minua ryynihyllyillä.

– Tuolla, hän hoksaa heti oikean pakkauksen, voidaan tehdä helmipuuroa.
– Jaa-a, ajattelen minä, mitenhän tästä selvitään. Mutisen jotain maidon keittämisen vaikeudesta ja pohjaanpalaneista keitoksistani. 
– Tiedätkö, Eeva, meidän pitää ostaa Kiehu-maitoa. Se on helppo keittää mutta vaikea polttaa, vakuuttaa PikkuKamu. Sinä voit opetella tekemään helmipuuroa.

Suuntaamme ostoskärryt maitokaapille ja taas vanhempi PikkuKamu osoittaa 9-vuotiaan varmuudella oikean hyllyn ja punaisen maitotölkin. Ostoskärryn ohjaamosta kuuluu pienemmän PikkuKamun tyytyväinen vrrrum, vrrum.

Seuraavana viikonloppuna nousen aamulla hyvissä ajoin ja alan aamuhämärissä hissukseen kiehutella erikoismaitoa. Luen ohjeita, etsiskelen mittakupin ja pinnoitetun kattilan. Vispaan perunahelmet hitaasti ja huolellisesti. Varon paakkuja. Lisään voita ja maistelen suolaa. Keittiöön alkaa levitä puuron tuoksu. PikkuKamut ovat tilanneet helmipuuroa aamiaiseksi. Minkälaisen arvion pienet master chefit antavat ensimmäisestä helmipuurostani?

Pöytään istahdetaan jännittyneissä tunnelmissa. Pärjäänkö PikkuKamujen äidille puuronkeitossa? PikkuKamut ottavat kohteliaasti pienet annokset ja ripottelevat runsaasti kanelia ja sokeria. Ensimmäiset lusikalliset maistellaan.
– Tämä on hyvää, sanovat PikkuKamut.
– Sinä osasit, vanhempi Pikkukamu kehuu iloisena.

 Minua hymyilyttää. Minä osasin!

eeva.jpeg

Eeva Heikkilä
Kamu vuodesta 2015

Kirjoittaja on Kamu kahdelle sisarukselle. Opettelemme yhdessä uusia asioita. Ruuanlaitto on yksi niistä. Ensi kerralla tavatessamme leivomme ehkä ekan kerran näkkäreitä.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje!

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.