Otsikko on Hämeen Setlementin motto, ja tähän ajatukseen voisimme mielestäni palata tänä päivänä entistä useammin. Elämme ajassa, jossa SOTE-uudistuksen myötä tutut palvelut ovat kertaheitolla uudistumassa. Mielestäni ajankohtaista on yhtä lailla ajattelutavan muutos tukipalveluiden käytöstä tai niiden hyödyntämisestä.
Järjestötoiminta on rakentanut Suomea viimeisen sadan vuoden aikana kohti toimivaa hyvinvointiyhteiskuntaa, ja edustaa laajalti toimintakenttää, jossa tuetaan perheen voimavaroja arjessa. Esimerkkinä tapahtumat, leiritoiminta tai erilaiset kerho- ja harrastetoiminnot niin lapsille, nuorille kuin perheille yhteisesti. Viime vuonna Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi koottu Järjestö 100 -valokuvanäyttely kokosi yhteen kansalaisjärjestöjen saavutuksia Suomen itsenäisyyden ajalta. Näillä teoilla ja ideoilla on kehitetty monta hyvinvointia tukevaa toimintamallia. On toivottavaa, että idearikkaus, saavutettavuus ja joustavuus, jotka ovat järjestötoiminnan vahvuuksia, pysyisivät vahvoina myös tulevaisuudessa.
Aiemmin on ehkä ajateltu, että tukea saadakseen tulee omata suuria ongelmia. Mutta kuinka paljon voisimme muuttaa asioiden kulkua, jos matalan kynnyksen tukea hyödynnettäisiin entistä enemmän, jo ennen kuin ongelmat kasautuvat? Erityisesti perheiden palveluiden piirissä tukea haettaisiin silloin, kun perheen vanhempi vasta aavistelee uupumuksen lähestyvän. Tai tilanteessa, jossa lapsella ei syystä tai toisesta olekaan tarpeeksi luotettavia aikuisia ympärillään. Ilahduttavaa on, että ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen näkyy hallituksen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa. Sen myötä perheiden palveluiden painopistettä pyritään siirtämään entistä enemmän varhaisen tuen palveluihin sekä tukemaan lasten, nuorten ja perheiden omia voimavaroja.
OmaKamu-toiminnassa lapsen tai nuoren aikuinen kaveri ja toiminnasta saadut kokemukset voivat tukea perheitä lapsen hyvinvoinnin kautta, ja näin myös ennaltaehkäistä haasteita tulevaisuudessa. Toiminta käynnistettiin Hämeen Setlementissä vuonna 2016. Setlementin arvopohjan samanlaisuus OmaKamu-yhdistyksen kanssa loi mainiot puitteet yhteistyön käynnistämiseen ja valmiin toimintamallin hyödyntämiseen. Toiminta on kahden vuoden aikana kasvanut hiljalleen paikallisia tarpeita kuunnellen ja laajentunut alueelliseksi, sillä toiminnassa mukana olevat perheet tulevat entistä laajemmalta alueelta. Toiminta on Hämeenlinnassa nykymuodossaan myös jatkuvarahoitteista, ja osa Hämeen Setlementin laajaa vapaaehtoistoiminnan kattausta.
Vaikka OmaKamu-toiminnan voidaan nähdä olevan osa perheiden palveluverkostoa, vapaaehtoisen ei voida koskaan ajatella korvaavan ammattilaista. Sen sijaan vapaaehtoistoiminnan eri muodot voivat täydentää jo olemassa olevaa palvelupakettia ja kunnan järjestämiä tukitoimia. OmaKamu-toiminta täydentää mielestäni hyvin Hämeenlinnan alueen lapsiperheille tarjottavia toimintoja ja palveluja tarjoten mahdollisuuden matalan kynnyksen tukeen pitkäaikaisesti. Vapaaehtoistoiminnalla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia myös vapaaehtoisen elämänlaatuun, joten Kamutoiminnan ajatus siitä, että toiminta on palkitsevaa ja mukavaa molemmille osapuolille, toteutuu ilahduttavan usein.
Kamusta on muodostunut osa arkeamme, ja pojalleni tärkeä ihminen. Tapaamiset ovat arkisia, ja juuri se on parasta.
– Vanhempi, jonka lapsella on Kamu
Tämän palautteen kaltaiset kuulumiset ovat toimintaa koordinoivan työntekijän näkökulmasta erittäin palkitsevia, sillä tutustuessani perheen tilanteeseen ja yhdistäessäni heille sopivan Kamun, voin vain toivoa, että yhteys löytyy ja kaveruus voi lähteä rakentumaan. Työntekijänä kiinnitän huomiota moniin asioihin niin perheen hakemuksessa ja lapsessa, kuin OmaKamu-koulutuksen käyvissä vapaaehtoisissakin. Loppuosa on kuitenkin aina ”taikaa” – sitä yhteistä kemiaa, joka lopulta ratkaisee millaiseksi kamusuhde lapsen ja aikuisen välillä kehittyy. Ehkä toiminnan vaikuttavuus nouseekin juuri arkisista kohtaamisista ja yhdessä tekemisestä, meidän ihmisten kesken.
Jenna Luoto
Jenna koordinoi OmaKamu-toimintaa Hämeenlinnan alueella ja uskoo järjestö- ja kansalaistoiminnan hyvinvointivaikutuksiin. Tykkää maalailla tauluja, mutta usein myös taivaanrantaa.
Tilaa OmaKamu-uutiskirje!