Nuoren ajatuksia omasta Kamusta ja kaveruudesta

Ollaan tunnettu Kamuni kanssa jo 5-6 vuotta, olin jotain 10-vuotias kun tapasimme. Tutustuimme muissa yhteyksissä, mutta kun tiet olisivat eronneet, hän kysyi voisiko hän alkaa minun Kamuksi. Hän kysyi sitä ensin äidiltäni ja sitten minulta. En muista miltä se tuntui, mutta vastasin heti joo.

Ensimmäisellä tapaamisella kävimme muistaakseni elokuvissa. Aluksi näimme joka kuukausi, vähintään kerran kuussa. Kun muutin toiselle paikkakunnalle kauas, tapaamiset harvenivat. Kamu kävi kerran kylässä uudessa kotikaupungissani ja sen jälkeen olemme nähneet välillä viikonloppuisin ja lomilla kun olen tullut Helsinkiin.

Käymme yhdessä leffassa, uimassa, golfaamassa ja syömässä. Välillä juttelemme samalla kuulumisia, välillä ollaan hiljaa ja keskitytään tekemiseen. Ihan paras muisto on, kun olemme käyneet ajamassa kartingia, se oli minun toivomukseni ja tuntui hyvältä, kun Kamu halusi toteuttaa sen.

Kamussani on parasta se, että hän on hauska ja vitsailee ja se että me tykätään tehdä samoja asioita. Meillä on esimerkiksi sama leffamaku, vaikka Kamu ei aina tykkää kaikista räiskintäelokuvista, mitkä olen valinnut.

Kaveruudessa on tärkeintä se, että on hauska ja hyvä persoona. Myös se, että on luotettava ja rehellinen, on tärkeää. Kaverit voi olla tosi erilaisia. Ei ole väliä, onko kaveri aikuinen vai lapsi, mutta oman ikäisten kaverien kanssa tulee heitettyä porukassa rajumpaa läppää.

Yleisesti aikuisten pitäisi luottaa lapsiin ja nuoriin enemmän ja heidän mielipiteitä pitäisi kysyä enemmän. Koulupäivien pitäisi olla lyhyemmät, koska silloin jaksaisi tehdä enemmän asioita paremmin. Nuoret kaipaavat enemmän tekemistä vapaa-ajalla. Monet harrastukset ovat liian kalliita tai liian kaukana. Jos voisin harrastaa mitä vaan, niin haluaisin harrastaa jääkiekkoa tai taekwondoa. Myös nuorisotiloja ja muita sellaisia pitäisi olla enemmän.

Kun Kamu haluaa viettää aikaa kanssani, se on tavallaan ihan sama, mutta tulee siitä kyllä myös hyvä mieli. Emme ole sopineet tästä, mutta toivoisin, että voisimme olla aina kavereita, se olisi hyvä idea.

Uusille aikuisille Kamuille annan neuvoksi, että kun tutustutte nuoreen niin ei kannata päättää kaikkea itse, vaan jutella nuoren kanssa ja sitten päättää yhdessä.

OmaKamu-toiminnassa mukana oleva nuori 15v. (Tekstin on kirjoittanut OmaKamun toiminnanohjaaja Sanna Temisevä nuoren haastattelun mukaisesti.)


Kiinnostuitko OmaKamu-toiminnasta?

OmaKamu kouluttaa vapaaehtoisia aikuisia lasten ja nuorten pitkäaikaisiksi kaveriksi eli Kamuiksi. Aloita ilmoittautumalla maksuttomaan OmaKamu-koulutukseen.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.