Kaikki ei aina suju kuin Strömsössä

Kamuna toimiminen antaa parhaimmillaan paljon iloa kaikille osapuolille. Myös PikkuKamun vanhemmat voivat saada paljon iloa ja hyötyä toimivasta suhteesta. Kamuna toimiminen on yleensä helppoa, etenkin jos Kamulla ja vanhemmilla/vanhemmalla ovat yhteiset näkemykset toiminnan sisällöstä. Joskus näkemykset PikkuKamun parhaasta kuitenkin saattavat mennä ristiin. Kamulla on mahdollisuus toimia PikkuKamulle luotettavana aikuisena kaverina. Kamu voi toimia kuuntelijana ja ymmärtäjänä ja myös opastuksen antajana. Tavoitteena on pitkäaikainen ja turvallinen suhde, jossa ei hätkähdetä pienistä vastoinkäymistä. Elämä ei ole aina helppoa ja siksi on tärkeää olla tukena erilaisissa vastoinkäymisissä. PikkuKamun voi olla helpompi puhua joistain asioista Kamulle kuin omalle vanhemmalleen.

Yksi tärkeä ajatus OmaKamu-toiminnassa on mielestäni olla tukena ihan normaalissa arjessa. Aina ei tarvitse olla jotain erityistä tekemistä tai joitain tapahtumia. Hyvä arki voi olla myös yhteistä ruokailua, läksyjen tekemistä yhdessä, yhteisiä lukuhetkiä tai lautapelejä ja yhteisiä elokuvailtoja. Pelkkä läsnäolo ilman erityistä oheistoimintaa voi myös hyvin riittää.

PikkuKamun vanhemman kanssa olisi hyvä sopia yhteisistä pelisäännöistä ja myös siitä, missä suhteessa PikkuKamulta voi odottaa erilaista toimintaa Kamun luona. PikkuKamun kotona saattaa olla erilaisia tapoja toimia kuin Kamun luona, mutta siitä ei ole mitään haittaa, jos asioista on puhuttu etukäteen. Voi olla jopa hyödyksi, että PikkuKamu näkee toisenlaisia tapoja toimia. Luonnollisesti Kamu toimii hyvänä esimerkkinä vastuullisesta aikuisesta ja saa toimintaansa PikkuKamun vanhemman/vanhempien tuen.

Onnistunut OmaKamu-toiminta edellyttää joustavuutta ja sopeutumista kaikilta osapuolilta. Kamu ei kuitenkaan koskaan voi korvata PikkuKamun vanhemman/vanhempien roolia. Olisi todella harmillista, jos vanhempien ja Kamun näkemyserot kasvatuksesta poikkeavat merkittävästi toisistaan. Tällaisessa tilanteessa avun antaminen olisi todella vaikeaa, vaikka OmaKamu -toiminnalla nimenomaan pyrittäisiinkin PikkuKamun kasvatuksen ja kasvun tukemiseen. Siksi on hyvä käydä asiat yhdessä läpi ja katsoa, miten tilannetta voitaisiin korjata. Viime kädessä vastuu jää PikkuKamun vanhemmalle/vanhemmille, sillä Kamu ei voi/saa astua heidän sijaansa. OmaKamu-toiminta on parhaimmillaan ehkäisevää toimintaa, josta hyötyy PikkuKamun lisäksi hänen vanhempansa. Kaveruuden tulisi jatkua yli karikoiden.

Kari Välimäki

”Olen tehnyt lähes neljä vuosikymmentä sosiaalipolitiikkaa sekä työnä että harrastuksena. Olen myös sote-veteraani ja olen kauhistellut sote-uudistuksen vaiheita, vaikka en ole enää itse aktiivisesti mukana valmistelussa. OmaKamu- toiminta on lisännyt – jos mahdollista – edelleenkin arvostustani sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden työhön. Sosiaalityöntekijät, sairaanhoitajat, lääkärit ja muut ammattiryhmät tarvitsevat tukeamme kaikin tavoin – itse voimme tukea ehkäisevää työtä toimimalla aikuisena Kamuna lapselle.”

Kari Välimäki.JPG

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.