Kurkistus Hämeenlinnaan ja Lahteen

Uusi vuosi lähestyy jälleen, mutta sitä ennen on hyvä aika peilata mennyttä vuotta. Laura Kujala ja Päivi Vainio aloittivat vuoden 2020 alkutaipaleella tuoreina OmaKamu-koordinaattoreina, Laura Hämeen Setlementissä ja Päivi Harjulan Setlementissä. Pyysimme Lauraa ja Päiviä kertomaan omin sanoin, minkälaisia fiiliksiä kulunut vuosi on tuonut tullessaan.

krzysztof-kowalik-Cc1RmGnf20E-unsplash2.jpg

Laura ja Päivi, mikä innosti teitä lähtemään mukaan OmaKamu-toiminnan koordinaattoreiksi?

Laura: Työskentelin Hämeen Setlementissä vajaan vuoden järjestöyhteistyön tiimissä ennen vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina aloittamista. Tuon vajaan vuoden aikana kuulin OmaKamu-toiminnasta useaan otteeseen ja se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. 2020 aikana tuo ajatus toiminnan upeudesta on vain vahvistunut. Erityisesti Kamu-suhteiden aitoutta ja merkityksellisyyttä molemmille osapuolille on ollut ihana päästä seuraamaan.

Päivi: Sydämeni on sykkinyt jo vuosia lastensuojelulle. Kuultuani näin hienosta tavasta toteuttaa ennakoivaa tukea lapsiperheiden elämään halusin olla mukana OmaKamu-toiminnassa. Työssäni voin olla tuomassa perheiden arkeen helpotusta ja lapselle ystävän, joka voi tukea häntä läpi nuoruuden karikoiden. Jokainen lapsi ansaitsee aikuisen ystävän, joka katsoo lasta ihaillen. OmaKamun toimintamalli, jossa jokainen Kamu-pari luo omanlaisensa tavan viettää aikaa yhdessä on myös mielestäni hyvä asia.

Mahtava kuulla! Mitä vapaaehtoistoiminta merkitsee teille henkilökohtaisesti?

Laura: Vapaaehtoistoiminnalla on erityinen paikka sydämessäni. Toimin itse vapaaehtoisena melontaseurassa, Palveluoperaatio Saappaassa sekä erilaisissa pelitoiminnoissa niin lauta- kuin videopelien parissa. Kaikissa näissä näkyy tekemisen ilo ja uusia mahtavia toimintamuotoja syntyy tarpeen ilmetessä ketterästi. Toivonkin, että vapaaehtoiset nähdään tulevaisuudessakin entistä paremmin voimavarana ammattityön rinnalla.

Päivi: Olen itsekin toiminut lastensuojelun tukiperheenä ja koen vapaaehtoistoiminnan tärkeäksi. Olen käynyt myös vapaaehtoistoiminnan kurssin, joka valmensi toimimaan ikäihmisten parissa. Kurssin käytyäni tosin tulikin perheenlisäys ja ikäihmiset saavat odottaa toistaiseksi, kaikki aikanaan. Vapaaehtoistoiminta mahdollistaa tekijälleen merkityksellisyyden tunteen ja koen, että vapaaehtoistoiminnasta saa enemmän kuin itse antaa.

Kulunut vuosi on ollut vähintäänkin poikkeuksellinen – mitä haasteita olette kohdanneet ja kuinka olette nämä haasteet taklanneet?

Laura: Isoin haaste on ollut jatkuva epävarmuus: Minkälaisessa tilanteessa ollaan kuukauden, entä puolen vuoden päästä. Ei ole auttanut kuin ohjelmoida itseään uudelleen. Pyrkinyt olemaan murehtimatta turhan paljon asioita, joihin ei oikeastaan voi vaikuttaa ja olemaan mahdollistamassa toimintaa turvallisena juuri nyt ja sopivasti ennakoiden. Vapaaehtoisiin on pidetty aktiivisesti yhteyttä, jotta kukaan ei olisi tässä tilanteessa yksin.

Päivi: Tämän vuoden haasteet ovat tuoneet epävarmuutta kalenteriin. Olemme kyllä sopeutuneet hyvin ja etätyövälineet ovat tuoneet helpotusta asiaan. On hienoa, kun kaikkia sovittuja juttuja ei tarvitse siirtää, tavata voi myös videoyhteyden avulla. Olemme muokanneet OmaKamu-koulutusta osittain etänä suoritettavaksi, mikä luo hyvän pohjan tavoittamaan kauempana asuvia vapaaehtoisia jatkossakin. Yhteisöllisyyden kannalta vuosi on ollut haasteellinen, pelkät etäyhteydet eivät korvaa face-to-face vuorovaikutusta. Olemme siirtäneet osan tapaamisista ulos, jolloin riskiryhmäläisetkin voivat turvallisesti osallistua.

Tästä pääsemmekin ilon aiheisiin ja onnistumisiin! Mikä on lämpimin muistonne ensimmäiseltä vuodelta mukana OmaKamun toiminnassa?

Laura: On kyllä pakko mainita kaksi! Elokuussa olimme koko OmaKamu-toiminnan poppoon kanssa Korkeasaaressa. Hämeenlinnasta ajelimme yhden Kamu-parin kanssa viettämään mukavaa päivää yhdessä. Ihmisiä on päässyt kohtaamaan harmillisen vähän kasvokkain tänä poikkeuksellisena vuonna ja siksi Korkeasaaren retki on jäänyt erityisen lämpimänä muistona mieleen. Hämeenlinnalaisen Kamu-parin muutama vuosi sitten alkanutta yhteistä matkaa oli ihana seurata yhden päivän verran karhuja, riikinkukkoja ja muita eläimiä ihmetellen. Toisena muistona tältä vuodelta on ensimmäinen OmaKamu-koulutukseni. Kolme uutta Kamua ja heidän kanssaan käydyt hyvät keskustelut ja mielenkiintoiset pohdinnat koulutuksen eri aiheista säilyvät mukavana muistona pitkään.

Päivi: Montakin ilon ja onnistumisen tunnetta on tähän vuoteen mahtunut. Suurin ilo on, kun huomaa yhdistäneensä oikean lapsen ja aikuisen Kamu-pariksi ja heidän välilleen syntyy yhteys, joka on miltei käsin kosketeltavissa. Tulen muistamaan ikuisesti erään Kamu-sopimuksen allekirjoitustilanteen ja Kamun katseen, kun hän näki ensimmäisen kerran PikkuKamunsa. Siinä katseessa oli jotain niin suurta hyväksyntää ja positiivisuutta, että oli aivan ensi hetkestä selvää – tämä mätsäys oli onnistunut.

Lopuksi vielä, mitkä mielestänne ovat vapaaehtoistoiminnan tärkeimpiä arvoja? Mikä OmaKamussa on erityistä?

Laura: Pidän kohtaamista yhtenä tärkeimmistä arvoista vapaaehtoistoiminnassa. Toiminnassa arvostetaan ihmisten erilaisuutta ja heidät kohdataan tasavertaisina. Arjessa annetaan tilaa ja jätetään aikaa ihmisten kohtaamiselle. Siinä tilanteessa ei ole tärkeämpää tekemistä kuin jutella ihmisen kanssa, eikä ole kiire muualle. Toivottavasti pian päästään näkemään toisiamme enemmän kasvotusten kuin ruutujen välityksellä!

Päivi: OmaKamussa on erityistä se, että tavoitteemme on luoda pitkäaikainen kaverisuhde aikuisen ja lapsen välille. Teemme paljon etukäteistyötä sen eteen, että oikeanlaiset ihmiset löytäisivät toisensa. Puhun paljon avoimuudesta ja toivoisin, että toiminnassamme mukana olevat ihmiset kokisivat yhteistyön helpoksi. Toivon myös yhteisöllisyyden mahdollistuvan entistä paremmin jatkossa. Vapaaehtoistyö luo tasa-arvoisia mahdollisuuksia löytää merkityksellisyyden ja hyvänmielen tunteita elämäänsä tehtävästä riippumatta.

Lämmin kiitos Laura ja Päivi ajastanne sekä työstänne OmaKamu-toiminnan parissa!


laura.jpeg

Laura Kujala
OmaKamu-koordinaattori vuodesta 2020

Laura on Hattulasta Hämeenlinnaan loikannut yhteisöpedagogi, urheiluseuratyön sekä järjestötyön konkari ja Hämeen Setlementin OmaKamu-toiminnan koordinaattori. Työajan ulkopuolella Laura viettää aikaansa melomalla pitkin Hämeenlinnan vesiä tai uppoutuessa lauta- ja videopeleihin.

Päivi Vainio
OmaKamu-koordinaattori vuodesta 2020

Päivi on perheellinen, lastensuojelun ja erityisaikuisten parissa töitä tehnyt sosionomi ja Lahden Setlementin OmaKamu-toiminnan koordinaattori. Ajoittain Päivi karkaa mökille metsän rauhaan tuulettumaan. Siellä luontoa voi ihailla loputtomiin ja runosuonikin alkaa sykkimään.

päivi.jpeg

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.