Lasten ja nuorten hyvinvoinnin hyväksi tehtävän ennaltaehkäisevän työn arvoa ei voi mitata rahassa

Helsingin Sanomissa julkaistiin 25.5. erinomainen mielipidekirjoitus, joka käsitteli ennaltaehkäisevän työn merkitystä lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Kirjoituksen viestin ei uskoisi jäävän kenellekään epäselväksi: jokainen lapsen tukemiseen panostettu euro maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Mittareina tutkimuksissa käytetään terveydenhuollon ja oikeustoimen kuluja, mutta lasten hyvinvointiin panostamisella on myös muita hyötyjä, joita ei voi edes rahalla mitata.

Koronakriisi luo lapsiperheille ongelmia, joiden laajuudesta ja vakavuudesta emme vielä tiedä lähellekään kaikkea. Varmuudella tiedämme kuitenkin sen, että ennaltaehkäisevien resurssien karsiminen huonossa taloustilanteessa on lyhytnäköistä ja vaarallista. Nyt jos koskaan on aika tehdä rohkeita ja kauaskantoisia päätöksiä, joilla turvataan laadukkaat tukipalvelut perheille, jotka niitä tarvitsevat.

Toivomme, että kaupungin päättäjät hyödyntävät tehokkaammin myös vapaaehtoisvoimin tehtävää tärkeää työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi. OmaKamu ry:llä on tällä hetkellä pelkästään pääkaupunkiseudulla noin 80 perhettä jonotuslistalla odottamassa Kamua perheen lapselle pitkäaikaiseksi aikuiseksi tueksi, ja lista pitenee koko ajan. Toimintamme vaikuttavuudesta on kiistatonta hyötyä niin vapaaehtoisille, perheille kuin sosiaalitoimelle. OmaKamu-toiminnasta hyötyvät kaikki, eikä työmme arvoa voi mitata rahassa.

Toivomme, että voimme tulevina vuosina entistä voimakkaammin tukea lapsiperheitä ja tehdä kaupungeille tärkeää ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä. Nyt toivomme kaikilta päättäjiltä oikeita ja rohkeita päätöksiä – satsataan lasten ja nuorten tulevaisuuteen.

Leena Piponius

Vapaaehtoinen OmaKamu ry:ssä

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.