Vaikeuksissa elämänarvot ja elämän merkityksellisyys punnitaan

IMG_20200731_204602.jpg

Alkukesällä minulle sattui tapahtumasarja, joka laittoi jälleen kerran pohtimaan kysymystä elämän merkityksellisyydestä. Mitkä asiat ovat minulle oikeasti tärkeitä?

Minulla todettiin sydämen rakenteellinen vika, joka vaati kiireellistä leikkausta. Asia tuli minulle yllätyksenä ja vaikeat oireet ilmenivät vasta viime hetkellä, jolloin olikin jo kiirehdittävä sairaalan päivystyksestä leikkauspöydälle. En ehtinyt edes pelätä tai säikähtää mitään. Sen sijaan oma perhe ja läheiset saivat pelätä ”miten äijän käy”. Lopulta kävi hyvin. Nyt sairauslomani on päättynyt ja olen taas mukana hoitamassa OmaKamu- toimintaa eteenpäin.

Pitkän sairauslomani aikana pystyin rauhassa tarkastelemaan sitä, mitä tapahtui ennen leikkausta ja sen jälkeen. Kuntoutuminen on sujunut hyvin ja olen hyvin kiitollinen saamastani ensiluokkaisesta hoidosta. Hyvä ystäväni kysyi muutama viikko sitten, mitä olen oppinut minua tänä kesänä kohdanneista tapahtumista. En heti suoralta kädeltä osannut sanoa, olisiko elämänarvoni muuttuneet, mutta totesin tiettyjen asioiden merkityksen korostuneet erityisesti. Ihmiset, jotka ovat ympärilläni, ovat tärkeämpiä kuin olen aikaisemmin tajunnutkaan, vaikka olen aikaisemminkin pitänyt heitä tärkeinä. Perheeni ja läheisteni lisäksi OmaKamu-yhteisön jäsenet ovat osoittaneet välittämistään ja sen, että minun vointini on ollut heillekin tärkeää. Se on koskettanut minua syvästi ja tehnyt suuren vaikutuksen.

Meille jokaiselle osuu elämän matkan varrelle erilaisia vaikeuksia työ- ja/tai perhe-elämässä, muissa ihmissuhteissa tai terveyden kanssa jne. Juuri vaikeuksien hetket ovat niitä, joissa elämänarvojamme ja elämän merkityksellisyyttä punnitaan. Ne ovat myös niitä hetkiä, joissa viimeistään ”joudumme” turvautumaan muiden apuun. Silloin on tärkeää, että meillä on lähellämme joku, joka voi tukea ja auttaa.

Perustimme OmaKamun vuonna 2013, koska haluamme auttaa niitä perheitä, joissa lapset tarvitsevat elämäänsä rinnallakulkijoita, lisää turvallisten aikuisten tukea. Haluamme olla rakentamassa ympärilleni välittämisen kulttuuria, sekä olla luomassa ilmapiiriä, jossa toiset ihmiset otetaan huomioon ja hyväksytään ilman ennakkoluuloja. Vain halulla ymmärtää toisia ja tehdä yhteistyötä, voimme saavuttaa hyviä, elämää kestäviä ja merkityksellisiä asioita – olla avuksi muille ja itsellemme.

Tule sinäkin mukaan!

Pekka Puukko
OmaKamu ry:n toiminnanjohtaja

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.