Hyvän kohtelun taito

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään jälleen 15.–21.11.2021. Vuoden 2021 teema on lapsen oikeus hyvään kohteluun. Marraskuun blogissa OmaKamun vastaava toiminnanohjaaja Sanna pohtii hyvän kohtelun taitoa ja lasten osallisuutta. Kirjoituksen lasten lainaukset ovat OmaKamu-toiminnan PikkuKamuilta sekä Sannan lähipiirin lapsilta kerättyjä ajatuksia liittyen lapsen oikeuksiin ja hyvään kohteluun.

 #SullaOnVäliä  ja #MullaOnVäliä kuvaavat minulle teeman ydintä – meillä ja sillä miten kohtelemme toisiamme on merkitystä sekä itsemme että ihmiskunnan tulevaisuuden takia. Tai kuten ytimekkäästi lapsen suusta kuultuna: ” On tärkeää kohdella toisia hyvin, jotta heille ei tule paha mieli ja itse ei joudu vaikeuksiin”. 

Hyvän kohtelun teema on merkityksellinen myös siksi, että siihen nivoutuu monta isoa sekä ajankohtaista asiaa. Hyvään kohteluun sisältyy muun muassa se, että tulee kohdelluksi tasa-arvoisesti, oikeudenmukaisesti ja yksilöllisesti. Olennaista on myös saada tarpeidensa mukaista hoitoa ja huolenpitoa sekä mahdollisuus kehittyä ja kasvaa parhaaksi mahdolliseksi versioksi itsestään. Lapsella on myös oikeus oppia kohtelemaan muita hyvin. Lasten vastauksissa korostuu ihastuttavalla tavalla toisten auttaminen, huomioiminen ja omasta jakaminen. Asioita, jotka ovat meidän aikuisten maailmassa välillä tosi vaikeita.

 “Jos jollain lapsella ei ole leluja, niin mä voin antaa niille jotain jolla mä en leiki. Jos joku ihminen kaatuu niin mä kyllä autan sitä silti. Jos toista harmittaa niin voisi leikkiä mitä toinen haluaa.”

 Lasten osallisuus ja OmaKamu-toiminta

Yleisimpiä syitä hakea lapselle Kamua on lapsen sosiaalisten taitojen vahvistaminen, verkoston laajentaminen ja  lapsen itsetunnon tukeminen. Meidän Kamut ovat vapaaehtoisia aikuisia kavereita, joiden kanssa saa olla oma itsensä ja turvallisesti harjoitella kaveruuteen ja ystävyyteen kuuluvia taitoja sekä tapoja. Kun lapsi kokee olevansa merkityksellinen, tykätty ja ymmärretty, oppii hän arvostamaan sekä pitämään itsestään huolta ja kokemaan empatiaa myös toisia kohtaan. Miten aikuiset sitten voisivat kohdella lapsia vielä paremmin? ”Koittamalla oikeasti ymmärtää lasta.” 

Olemme viime aikoina OmaKamussa tehneet töitä sen eteen, että lapsen osallisuus toteutuisi toiminnassamme entistä paremmin. Osallisuus ja hyvä kohtelu liittyvät tiiviisti toisiinsa. Lapsi, jonka ajatuksista ollaan kiinnostuneita, oppii myös ilmaisemaan niitä ja kasvaa ymmärtämään, että hänen ajatuksillaan ja teoillaan on merkitystä. 

Lasten toiveet meille aikuisille eivät ole suuren suuri, että hellepäivänä saisi jäätelöä ja tehtäisiin juttuja yhdessä. ” Jos harmittaa joku, niin joku ihminen (aikuinen) voisi rauhoittaa”. Pienet asiat voivat olla tosi merkityksellisiä etenkin silloin, kun ne vahvistavat kuulluksi ja ymmärretyksi tulemista.


Hyvän kohtelun taito

Me kaikki tiedämme että globaalisti sekä täällä Suomessa meillä on lapsia, jotka eivät elä turvallisissa olosuhteissa ja joiden kohdalla edes kaikkein yksinkertaisin perushuolenpito ei täyty. On myös lapsia, jotka kokevat rasismia tai muuta syrjintää esimerkiksi sukupuoli-identiteettinsä tai seksuaalisen suuntautumisensa takia ja joutuvat pohtimaan ovatko tervetulleita ja hyväksyttyjä omana itsenään. On lapsia, jotka jäävät ulkopuolelle ja kokevat kiusaamista. On myös lapsia, jotka itse eivät ole oppineet kohtelemaan toisia hyvin. Jokaista lasta koskettaa epävarmuus yhteiskunnan ja maapallon tulevaisuudesta. 

Ennen OmaKamua työskentelin kriisiperheäitinä. Silloin arki pyöri elämän perusasioiden äärellä. Jokainen hoitolapsemme tarvitsi unta, ruokaa, leikkiä, kaveria, syliä ja juttelua. Yritin myös muistaa sanoa jokaiselle lapselle aina nukkumaanmenon aikaan, että hän on maailman ihanin Hän. Ajattelin, että silloin se tulee kerrottua varmasti edes kerran päivässä ja siihen ajatukseen on hyvä nukahtaa. Surun ja kriisin keskellä hyvä arki korostuu. Hyvä kohtelu ja huolenpito rakentavat uudestaan turvallisuutta ja luottamusta elämään. Yhtä tärkeää kuin saada itse hyvää kohtelua ja huolenpitoa, on oppia kohtelemaan muita hyvin. Helpointa se on ammentamalla siitä, mitä on itse saanut.

Lapsi, joka saa osakseen rakkautta, huolenpitoa, oikeudenmukaisuutta ja yksilöllistä tukea, vie sitä todennäköisemmin myös eteenpäin. Ensin toisille lapsille olemalla hyvä kaveri ja myöhemmin aikuisuudessa ystävänä, puolisona, työkaverina, vanhempana, sukulaisena, kummina tai vaikkapa vapaaehtoisena Kamuna. Vaikutukset ovat myös lähipiiriä suuremmat. Jotta ihmiskunta selviää tulevaisuuden haasteista, tarvitaan yhtenäisyyttä ja tahtotilaa oikeudenmukaisempaan ja tasa-arvoisempaan maailmaan. Siihen tarvitaan meitä jokaista ja sitä, että haluamme ja osaamme kohdella toisiamme hyvin.


Kuva: Mirva Vainio

Sanna Temisevä
OmaKamun vastaava toiminnanohjaaja

Lastensuojelun ammattilainen ja monen maailman ihanimman lapsen täti, kummitäti, turva-aikuinen, kaveri ja omakamu-työntekijä

Vapaa-ajalla Sanna harjoittelee kaveritaitoja mm. brasilialaisen jujutsun parissa


Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.