Tuulahdus Tampereelta – ajatuksia Kamu-suhteen alkutaipaleelta

OmaKamun lokakuun blogitekstissä pääsemme vapaaehtoisen Kamun Pauliinan matkaan Tampereen OmaKamu-toiminnan alkuhetkiin. Tampereen toimintaa koordinoi MLL:n Hämeen piiri ja ensimmäiset Kamut ovat aloittaneet matkansa tänä vuonna.

Tutustuminen uuteen pieneen suureen ihmiseen vaatii rohkeutta, avoimuutta, heittäytymiskykyä, kompromisseja sekä rehellisyyttä itselleen unohtamatta Kamu-suhteen muita osapuolia. Omassa Kamu-suhteessa erityisen tärkeää on ollut kyky hassutella, oman lempivärin löytäminen, päätöksessä pysyminen, luottamuksen rakentaminen molemminpuolisesti, sekä tahto tutustua lapsen maailmaan ja olla osa sitä. Myös suhde lapsen huoltajiin on erityisen tärkeä suhteen muodostumiselle ja ylläpidolle. On hyvä löytää yhteinen sävel aikataulujen, sääntöjen ja odotusten suhteen. Itse pääsin samalle aaltopituudelle oman PikkuKamuni huoltajan kanssa oikeastaan välittömästi. Tämä suhde voi joskus kuitenkin vaatia työstämistä ennen yhteisten toimintatapojen löytämistä. Ei siis hätää, ottamalla ajatukset rohkeasti puheeksi asiat selviävät kyllä!

Riemua ja rehellisyyttä

Omat arvot ja hyvinvointi tulee pitää mielessä toiminnassa, samoin kuin muillakin elämän osa-alueilla. Uuden ihmissuhteen myötä kuuluu niihin sulauttaa myös toisen ajatukset, toiveet ja tarpeet. Yhdessä tekemisen tulee ennen kaikkea tarjota molemmille jotain hyvää, tuoretta ja vahvistavaa. Kun näen ratikasta iloisena vaaleanpunaisen potkulautansa kanssa astuvan, vaaleanpunaiseen kimallepaitaan pukeutuneen lapsen, tuo se aina aidon hymyn huulille. Toisen aito riemu ja läsnäolo nostattaa oman energiatasoni riippumatta siitä millainen päivä itsellä on ollut.

Mikäli suhde tuntuisi kuitenkin ainoastaan ottavan syystä tai toisesta, ei pelkkä halu auttaa välttämättä motivoisi ylläpitämään Kamu-suhdetta tutustumisjaksoa pidemmälle. Tässä rehellisyys itselleen ja kyky kohdata todellisuus korostuu. Kaikki me olemme tärkeitä juuri sellaisena kuin olemme, joskus voi kuitenkin olla parempi päästää irti ja toivoa toisilleen kaikkea hyvää.

Kamu-suhde on kuin mikä tahansa ihmissuhde, joka vaatii työtä, tutustumista ja kompromissien löytämistä yhteiseen tekemiseen ja olemiseen. Me emme ole lapselle vapaaehtoistyöntekijöitä, vaan ihan oikeita kamuja. Olemme aikuisina tärkeässä roolissa tuoden lapselle turvaa ja vapautta. Samaan aikaan annamme lasten olla lapsia, kirmailla metsässä, tehdä spagaatteja bussipysäkillä ja oppia uutta omaan tahtiinsa. Emme ole korvaamassa lapsen lähipiirin tärkeitä ihmisiä vaan tulemme lapsen elämään uuden luotettavan ja lapsen äänen kuulevan aikuisen roolissa.

OmaKamu-koulutus antoi käytännönläheisesti ja lämpimästi raamit Kamu-suhteelle ja meidän vapaaehtoisten Kamujen toiminnalle.  On tärkeää, että on olemassa vertaistuki Kamujen kesken sekä yhdistyksen puolelta. Jaettuna ajatukset usein selviävät ja kevenevät. Kaikkea ei tarvitse tietää ja osata itse, kaikesta selvitään yhdessä.

Lapsen kanssa tulee olla kivaa ja samaan aikaan on hyvä selvittää myös omat rajat. Heittäytyminen Kamu-suhteeseen on mieletöntä ja jännittävää. Parhaimmillaan suhteesta muodostuu merkittävä osa molempien elämää. Kun luomme Kamu-suhteelle vakaan pohjan alusta alkaen, kestämme yhdessä elämän kriisit ja riemuitsemme sen iloista. Ollaan rohkeita, hassuja, kypsiä, välillä vähän tylsiä ja hyviä kamuja toisillemme!

Pauliina Vainionpää
Vapaaehtoinen Kamu Tampereella

Olen pian 29-vuotias yhteiskuntatutkimuksen yliopisto-opiskelija ja Tampereen ensimmäinen vapaaehtoinen Kamu. Elelen kahden rescuekissan, liian monen keskeneräisen neuleprojektin ja kahden kirjahyllyllisen kanssa Tampereella.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.