Vuosi 2022 – on monta syytä iloita

OmaKamu ry:n hallituksen puheenjohtaja Erkki Böös pohtii perinteisesti joulukuun blogitekstissä kulunutta vuotta ja OmaKamu-toimintaa, joka täyttää ensi vuonna pyöreät 10-vuotta. Vuoden viimeisen blogin myötä OmaKamun tiimi toivottaa kaikille rauhallista loppuvuotta.

On monta syytä iloita, OmaKamu-toiminta on pystynyt tänä vuonna tukemaan kasvavaa määrää lapsia. Se on ollut mahdollista vapaaehtoisten Kamujen, ammattihenkilöstömme ja lisääntyneiden toimintapaikkakuntien avulla. Vaikka korona ei ole tautina voitettu, on Suomi kuitenkin avautunut. Se on mahdollistanut lasten ja aikuisten Kamujen yhteydenpidon kahta edellistä vuotta selvästi paremmin. Myös OmaKamu-koulutukset uusille Kamuille sekä mukavat PikkuKamujen ja Kamujen yhteiset tapahtumat on voitu järjestää Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hämeenlinnassa ja Lahdessa lähes normaalisti. Hämeenlinnassa toimintaa koordinoi Hämeen Setlementti ry ja Lahdessa Harjulan Setlementti ry.

Riemurinnoin olemme saaneet tänä vuonna todistaa OmaKamu-toiminnan käynnistymistä MLL:n Hämeen piiri ry:n vetämänä Tampereella ja viimeisimpänä ilon aiheena tuli tieto Oulusta. Parasta Lapsille ry sai myönteisen avustusehdotuksen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA), ja aloittaa OmaKamu-toiminnan koordinoimisen ensi vuonna Oulussa. Iloitaan siitä, että OmaKamu-toiminnan tarve on selvästi ymmärretty kaupunkien sekä myös rahoittajien keskuudessa.

Luontopolulla PK-seudun glögijuhlassa 2022

Tänä vuonna on tietysti ollut myös haasteita. Tukea tarvitsevia lapsia on edelleen paljon. Paljon enemmän, kuin pystymme tukea tarjoamaan. Haasteena on myös välitila, jossa merkittävä osa kuntien toiminnasta ja toimintojen rahoituksesta on siirtymässä uusien hyvinvointialueiden vastuulle. Samaan aikaan myös valtio miettii veikkausvoittovarojen ohjaamista uudelleen. Nämä asiat tekevät vapaaehtoistoiminnan pitkäjänteisen suunnittelun haastavaksi.

Uskon, että OmaKamu on kuitenkin onnistunut kymmenen toimintavuotensa aikana osoittamaan toiminnan tarpeen ja kykymme toimia luotettavana kumppanina monelle lapselle ja nuorelle. Todella, OmaKamu ry perustettiin lähes 10 v sitten, tammikuussa 2013. Haluan kiittää perustajajäseniämme Antti Perttua, Pirkko Lahtea, Seppo Riskiä ja Pekka Puukkoa rohkeudesta ja sitkeydestä toiminnan perustamisvaiheessa. Olitte oikeassa, tämä työ kannattaa. Samalla hiljennyn hetkeksi muistamaan tänä vuonna pois nukkunutta Anttia Perttua. Muistamme Sinua erityisellä lämmöllä.

Ensi vuonna juhlimme 10-vuotiasta OmaKamua. Paras tapa juhlia on jatkaa arkista toimintaa yhdessä PikkuKamujen ja Kamujen kanssa! Järjestämme läpi vuoden erilaisia tapahtumia kaikilla toimintapaikkakunnillamme, kerromme niistä mm. uudistuvilla verkkosivuillamme. Iloitaan yhdessä arjen pienistä ja suurista hetkistä.

Henkilökohtaisesti huomaan ajan kulun toimiessani Kamuna Joonalle. Oma PikkuKamuni meni tänä vuonna hujahtamalla ohitseni pituudessa. Olen saanut iloita ja nauttia Joonan seurasta yli kahdeksan vuotta. Yhteydenpito ja ystävyytemme jatkuu edelleen, toivottavasti vielä vuosia.

Vuosi 2022 on lopuillaan, on hyvä paikka kiitää tästä ja kymmenestä edellisestä vuodesta. Tuhannet kiitokset kaikille OmaKamu-toiminnan mahdollistajille; vapaaehtoisille, lasten huoltajille, ammattihenkilöstölle, hallituksen ja Kamuklubin jäsenille, toimintaamme eri tavoin tukeville henkilöille, yhteisöille kaikilla toimintapaikkakunnillamme, ja tukea antaville kunnille sekä yrityksille ja kaikille muille asiaamme myönteisesti vaikuttaneille. Meitä on paljon!

Valkeata Joulua ja iloa vuodelle 2023 toivottaen!

Erkki Böös
OmaKamu ry:n hallituksen puheenjohtaja & Kamu vuodesta 2014

Eke toimii Kamu-roolin lisäksi OmaKamun hallituksen puheenjohtajana. Työelämän jälkeen hän jatkaa kolmannen sektorin tehtävissä, aiempaa paremmalla ajalla. Eke viettää ukin mielenkiintoista elämää yhdessä mummin ja kolmen lapsenlapsen kanssa, harrastaa luovaa kirjoittamista ja pelaa veteraanijääkiekkoa.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.