OmaKamu-toiminta käynnistynyt hyvissä merkeissä Tampereella

Ensimmäiset OmaKamu-toiminnan vapaaehtoiset Kamut kouluttautuvat parhaillaan Tampereella. Ensimmäinen koulutus alkoi 16.5.2022 ja seuraava koulutus järjestetään taas syksyllä.

OmaKamu-toiminta käynnistyi tänä keväänä Tampereella. Paikallisesta toiminnan organisoinnista vastaava työntekijä Sanna Lammi aloitti työt huhtikuun alussa. Nyt on päästy jo kouluttamaan ensimmäisiä vapaaehtoisia Kamuja. Koulutukseen hakeutuneiden vapaaehtoisten määrä yllätti meidät positiivisesti ja kohta pääsemme solmimaan ensimmäisiä Kamu-suhteita Tampereella. 

Yhteistyötä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piirin ja OmaKamun välillä käynnisteltiin jo vuonna 2020. Kun piirin hakema kolmevuotinen STEA:n hankerahoitus toiminnalle varmistui alkuvuodesta 2022, päästiin toimintaa aloittelemaan ihan käytännössä. Toiminnassa tärkeänä yhteistyökumppanina on Tampereen kaupunki.

MLL:n Hämeen piirissä nähtiin OmaKamu-toiminnan nerokkaan verkostomaisen toimintamallin hyödyt ja halusimme olla mukana toteuttamassa tätä toimintaa Tampereella. Myös toiminnan erinomaisesti varmistettu laadukkuus vakuutti meidät lähtemään mukaan.

Kuvassa on erilaisia käsiä päällekäin yhdessä.

MLL:n ja OmaKamu-toiminnan arvomaailmat kohtaavat hyvin ja piirissä toteutetaankin samantyyppistä tukihenkilötoimintaa, joka vahvistaa ennalta perheiden hyvinvointia. Vastaavaa pitkäkestoista ja samalle kohderyhmälle suunnattua toimintaa piirissä ei kuitenkaan ollut ennestään. MLL:n Hämeen piirin lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia tukevat toiminnot ja OmaKamu-toiminta tukevat hyvin toisiaan ja perheitä ohjataan luontevasti juuri heidän tarpeitaan parhaiten vastaavaan toimintamuotoon. Tuen tarvitsijoita riittää ja on tärkeää, että jokaiselle löytyy juuri omaan tilanteeseen sopiva tukimuoto.

Piirin toteuttamissa ammatillisesti ohjatuissa, vapaaehtoisten panoksella toteutettavissa tukihenkilötoiminnoissa vapaaehtoiset eivät ole pelkästään auttajan roolissa. Vapaaehtoisten on todettu saavan voimavaroja myös omaan elämäänsä, kun he saavat toiminnasta osallisuuden ja onnistumisen kokemuksia. Moni vapaaehtoinen kertoo myös yksinäisyyden vähentyneen vapaaehtoistoiminnan myötä. Seuraava OmaKamu-toiminnan koulutus Kamuiksi haluaville vapaaehtoisille toteutetaan syksyllä. Jos innostuit asiasta ja haluaisit mukaan toimintaan, ole rohkeasti yhteydessä meihin!

OmaKamu koordinoi toimintaa pääkaupunkiseudulla ja sen ulkopuolella toimintaa toteuttavat eri yhteistyökumppanit. OmaKamu-toimintaa on Tampereen lisäksi PK-seudulla, Hämeenlinnassa ja Lahdessa. Yhdessä toimintaa toteuttavat tahot muodostavat OmaKamu-verkoston.


Kuvassa ruskeahiuksinen nainen katsoo kameraan pieni hymy kasvoillaan tiiliseinän edessä. Hänellä on päällään sinivalkokuvioinen paita.

Tekstin on kirjoittanut MLL Hämeen piirin vt. toiminnanjohtaja Päivi Meduri. Yhteistyö MLL Hämeenpiirin ja OmaKamun kesken on saanut hyvän alun. Yhteistyö jatkuu ilolla eteenpäin.

 


Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.