Äänessä lapset ja vapaaehtoiset – ajatuksia OmaKamu-toiminnasta

Tänä vuonna Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään jälleen 14.–20.11.2022 ja viikon teemana on lapsen oikeus turvallisuuteen. OmaKamu-toiminnan lähtökohta on lapsen tarve turvallisen aikuisen läsnäololle ja yhteiselle tekemiselle. Marraskuun blogissa katsotaan mitä ajatuksia OmaKamu-toiminta herättää niin lapsissa kuin vapaaehtoisissa Kamuissakin.

Lapsilla on oikeus osallistua, tietää ja vaikuttaa itseään koskevissa asioissa. OmaKamu kehittää jatkuvasti toimintaa, jotta voimme yhä paremmin kuunnella lasten ja nuorten mielipiteitä ja käyttää niitä OmaKamu-toimintaa organisoitaessa ja kehittäessä. Palautetta kerätään ja PikkuKamuja kuullaan ikätasoisesti erilaisilla menetelmillä ja tavoilla. Vuosilta 2019 ja 2021 palautteen nostoja on kerätty koosteeksi, josta nousee esille yhteisen tekemisen merkitys ja PikkuKamulle tärkeiden juttujen jakaminen aikuisen kanssa. Oli kiva Kamu sitten sellainen, joka osaa käyttää TikTokkia tai vie hampurilaisella, oman Kamun kanssa on hauskempaa. Tutustu koosteeseen videolla tai lataa katsottavaksi PDF-tiedosto.

Uusille aikuisille Kamuille annan neuvoksi, että kun tutustutte nuoreen niin ei kannata päättää kaikkea itse, vaan jutella nuoren kanssa ja sitten päättää”

Ystäviä, Kamuja ja turvallisia aikuisia

Turvallinen Kamu kohtaa lapsen hyväksyvästi ja arvostavasti, huolehtii hänestä ikätasoisesti ja sitoutuu yhteisiin toimintaperiaatteisiin. Tavoitteena on pitkäaikainen ystävyyssuhde, joka tukee välillisesti myös lapsen perhettä ja antaa iloa vapaaehtoisenkin elämään. OmaKamu-toimintaan mukaan lähteminen on yksi konkreettinen tapa edistää lasten ja nuorten turvallisuuden kokemusta. Kysyimme ennen Lapsen oikeuksien viikkoa anonyymisti Kamuilta, mikä sai mukaan toimintaan ja millaisia ajatuksia turvallisena aikuisena toimiminen herättää.

“Aina kun tapaamme, keskityn parin tunnin ajan ainoastaan PikkuKamuun enkä ole esimerkiksi puhelimella. Ehdin kuunnella kaikki, mitä hänelle tulee mieleen kertoa enkä arvostele tai moiti.”

Vastauksista nousi esille elämäntilanne, jossa esimerkiksi uudelle paikkakunnalle muuttaminen tai omien lapsien aikuistuminen antoi ylimääräistä aikaa. Kamu-toiminta voi myös olla yksi tapa jakaa hyvää koettua vanhemmuutta, pohti lapsettomuushoidot läpikäynyt vapaaehtoinen. Uusien kokemuksien saaminen, mielekäs touhuamisen ja halu tehdä jotain merkityksellistä olivat myös vastaajien ajatuksissa. OmaKamu-toiminnan keskiössä on lapsi ja jokainen Kamu-suhde on uniikki.

“PikkuKamulla pitäisi olla huoletonta ajanviettoa ja aikaa Kamun kanssa sekä myös mahdollisuus ilmaista itseään tai jakaa PikkuKamulle tärkeitä asioita aikuisen kanssa.”

Vastuu otetaan tosissaan ja tapaamiset tuovat Kamujen mukaan myös paljon lisää sisältöä omaan arkeen. Hyvästä ja turvallisesta suhteesta voi nähdä esimerkiksi PikkuKamun hymyssä ja olemuksessa, kun kummatkin voivat olla oma itsensä. Joskus turvallinen suhde voi näkyä myös kielteisinä tunteina. 

“Joskus alku on vähän hankalaa, mutta yleensä onnistuu. PikkuKamu on ottanut minut ystäväksi  ja luottaa minuun niin paljon, että  uskaltaa kertoa minulle ikäviäkin asioita  ja lähettelee kaveripostia WhatsAppissa. Hän uskaltaa myös kiukutella minulle. Tunnen olevani hänelle tärkeä.”

Kamu onkin tärkeä rinnallakulkija ja OmaKamun työntekijät ovat tukena matkan aikana. OmaKamu-koulutuksesta saa paljon eväitä Kamuna toimimiseen ja PikkuKamun tukemiseen hänen omilla ehdoillaan. Lapsen oikeuksien viikolla järjestettiin myös lapsioikeuden professorin Suvianna Hakalehdon vetämä webinaari, jossa keskusteltiin vapaaehtoisten kanssa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen keskeisistä piirteistä ja lapsen edun ensisijaisuudesta vapaaehtoistoiminnassa.

Lapsen oikeuksien viikon teemat ovat tärkeitä vuoden jokaisena päivänä. Opitaan siis lisää ja toimitaan yhdessä sen eteen, jotta lapset ja nuoret kokevat elämässään turvallisuutta ja ennen kaikkea tietävät olevansa oikeutettuja siihen. Tutustu YK:n Lapsen oikeuksien sopimukseen ja sen keskeisiin piirteisiin tästä.

Lasten palautteessa on mukana PikkuKamujen ajatuksia PK-seudulta, Lahdesta ja Hämeenlinnasta vuosilta 2019 – 2021. Kamujen ajatuksia on kerätty ennen Lapsen oikeuksien viikkoa 2022 PK-seudulta, Lahdesta, Hämeenlinnasta ja Tampereelta.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.