Alatko kanssani prinsessaksi – ajatuksia ystävyydestä

Ystävänpäivän kunniaksi OmaKamun helmikuun blogitekstissä Lahden OmaKamu-toiminnan koordinaattori Päivi Vainio pohtii ystävyyttä ja mitä se OmaKamu-toiminnassa merkitsee. Hyvää ystävänpäivää kaikille!

OmaKamu-toiminnassa tuomme yhteen lapsen ja luotettavan aikuisen. Siitä alkaa alkaa heidän yhteinen matkansa kaveruuden kautta ystävyyteen. Toiminnanohjaaja saa mahdollisuuden ja kunnian nähdä Kamu-parien matkaa ja olla siihen osallisena itsekin. Työn parasta antia onkin nähdä ihmissuhteen kasvu ja kehittyminen. PikkuKamun ja Kamun ystävyys on matka, johon sisältyy monenlaisia tapahtumia ja yhdessä koettuja asioita, jotka lujittavat ihmissuhdetta yhteisten vuosien aikana. Hyvin alkavasta ystävyyden matkasta kertoo esimerkiksi yhdistämispalaverin lopussa Kamun saama lämmin halaus. Eikä toiminnanohjaaja unohda kenties koskaan niitä pieniä suloisia käsiä, jotka huomaamatta kiertyivät kaulaan halatakseen häntäkin kiitokseksi kivasta hetkestä.

OmaKamu-toiminta on fiilisten kirjoa, elämää kaikkine sattumuksineen. Ystävyys on hienoja yhteisiä muistoja, naurua ja huumoria. Eräs Kamu kertoo, kuinka hänen saamansa paras kiitos on se, kun juuri kirjoittamaan oppiva PikkuKamu kirjoittaa: ”Kiitos kivoista ret-kistä, Piia-Kamu kekssii- kivoi-ata-pahtumia”. Tässä myös muutama lasten vastaus kysymykseen, millainen minun Kamuni on: kekseliäs, kiltti, mukava, kiva, ystävällinen, sanakirja, joka tietää kaikki maailman sanonnat.

Ystävyys tule esille myös PikkuKamun piirustuksessa, jossa hän on piirtänyt itsensä ja Kamunsa prinsessoiksi. Voiko ihanampaa olla kuin kahden prinsessan ystävyys? Eräässä yhdistämispalaverissa puolestaan lapsen tavoite tulevalle ystävyydelle oli, että Kamu auttaisi häntä saamaan aikuisena kasvonsa patsaaseen.

Kamun tehtävä onkin kannustaa lasta ja luoda mahdollisuuksia mahdollisimman moneen uuteen myönteiseen kokemukseen. Ystävyys on myös tuki heikolla hetkellä. Kysymys takapenkiltä, johon aikuisena olet valmistautunut, mutta et kuitenkaan koskaan tarpeeksi. Tai varpaat saman peiton alla, kun elämä murjoo ja on lohdutuksen paikka. Kamun saama kiitos kuluneesta vuodesta ja PikkuKamun toive: ”Toivottavasti voidaan ensi vuonna tehdä paljon lisää mukavia muistoja”, kantaa ystävyyttä pitkälle. Matkalla mukana on myös toiminnanohjaajien ja toisten Kamujen yhteisö, jonka kanssa voi aina pohtia omaa roolia ja jakaa ajatuksia.

Lahden alueella etsitään nyt uusia vapaaehtoisia Kamuja ja seuraava OmaKamu-koulutus alkaa 7.3. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Käytettyihin kuviin ja lainauksiin on lupa asianosaisilta. Kuvat ovat Lahden alueen PikkuKamujen käsialaa. Osa palautteista on koonti useamman henkilön mielipiteistä.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.