Kamun kynästä – ajatuksia OmaKamu-koulutuksesta

Huhtikuun blogitekstissä Tampereella tänä vuonna Kamuna aloittanut Suvi palaa koulutuksen tunnelmiin ja pohtii mikä sai lähtemään mukaan vapaaehtoistoimintaan. Ilmoittautuminen seuraaviin OmaKamu-koulutuksiin on nyt käynnissä ja koulutukset alkavat Tampereella, Lahdessa, Hämeenlinnassa, Oulussa ja PK-seudulla toukokuussa 2023.

Olin yhtenä päivänä kiertelemässä kirjastossa ja bongasin ilmoitustaululta OmaKamu-toiminnan esitteen. En kovin usein käy kirjastossa, saati tsekkaile ilmoitustauluja, mutta jotenkin tällä kertaa tuli vahva fiilis siitä, että ilmoitukset pitäisi käydä läpi. Päädyin OmaKamun nettisivulle ja seuraavana iltana olin ilmoittautunut mukaan. Nyt taaksepäin katsottuna olin aika rohkea, kun uskalsin lähteä mukaan toimintaan ilman minkäänlaista aikaisempaa kokemusta vapaaehtoistoiminnasta. Fiilikseni vain kertoi, että mulla voisi olla jotain annettavaa lapsen tai nuoren elämään, joten menin sillä. Olin oikeassa, sillä nyt mulla on PikkuKamu, jonka kanssa suhde on alkanut vahvistumaan vauhdilla. Kurssi alkoi nopeasti ilmoittautumiseni jälkeen. Ensin oli puhelu ja yksilöhaastattelu, jossa käytiin läpi omaa elämäntilannetta, odotuksia ja ajatuksia toiminnasta, sekä pohdittiin sopivuutta toimintaan. Tämän jälkeen varsinainen kurssi alkoi.

Ei tarvitse olla supersankari

Keskustelua, hyviä snäksejä ja naurua. Siitä oli meidän kurssi tehty. Käytiin läpi ihan toimintaan liittyviä periaatteita, mutta myös syvällisiä ajatuksia lapsuuteen ja nuoruuteen liittyen. Peilailtiin tilanteita omaan elämään ja kokemuksiin, ja jaettiin muistoja lapsuudesta. Tärkeimmät keskustelut tulivat varmaankin aikuisen vaikutuksesta lapsen mieleen ja kehitykseen. Pienilläkin asioilla voi olla suuri merkitys. Ei tarvitse olla supersankari voidakseen auttaa tai tehdä toisen päivästä paremman. Kamu-suhde ei sinänsä poikkea tavallisesta ihmissuhteesta mitenkään. Täytyy kuitenkin muistaa, että lapsen elämässä ihmissuhteet ja aikuiset ovat tärkeässä roolissa, eivätkä lapset ole tottuneet lyhyisiin suhteisiin tai niiden katkeamisiin.

Tästä syystä koulutukseen kannattaa lähteä asenteella, että tästä Kamu-suhteesta tulee pysyvä. Elämäntilanteen tulisi olla sellainen, että on tilaa uudelle ihmissuhteelle. Muuten mielestäni jokainen turvallinen aikuinen, jolla on kiinnostusta olla positiivinen lisä lapsen tai nuoren elämässä, olisi hyvä Kamu. Oma elämänkokemus, harrastukset, taidot ja mielenkiinnon kohteet ovat meillä kaikilla erilaisia. Niiden tuominen lapsen tai nuoren elämään voi olla arvokasta. PikkuKamu voi oppia uusia taitoja, saada uusia näkökulmia elämään tai kiinnostua harrastuksista, joihin ei välttämättä olisi törmännyt ilman Kamu-suhdetta. Onnistunut Kamu-suhde voi tukea Pikkukamua toteuttamaan omia haaveitaan ja olemaan oma itsensä, mutta myös antaa paljon aikuiselle Kamulle.

Taide yhdistää meitä – erilaisia Kamuja tarvitaan

Kamuna toimimiseen ei siis tarvitse mitään erikoistaitoja. Parasta olla juuri oma itsensä, jotta täydellinen Kamumatch voidaan tehdä. Koulutuksen jälkeen OmaKamu-toiminnan ohjaajan kanssa käydään loppukeskustelu, jossa kartoitetaan vielä tarkemmin omia odotuksia ja toiveita, sekä aktiviteetteja, joita PikkuKamun kanssa haluaisi tehdä. Näiden pohjalta ohjaaja yrittää tehdä hyvän matchin. Kamu-suhteen tulee olla molemmille osapuolille mukavaa ja antoisaa, joten myös Kamun toiveet ovat tärkeitä.

Toivon, että jokainen, joka pohtii koulutukseen lähtemistä, uskaltaa ottaa sen askeleen. Koulutus on laaja ja vastaa kyllä kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin toimintaan liittyen. Samalla saa hyvät välineet pohtia vaikuttaako toiminta sellaiselta, johon haluaisi lähteä mukaan.

Omalla kohdalla Kamusuhde on alkanut maaliskuussa ja on lähtenyt syventymään erittäin nopeasti. Meitä yhdistää taide, joten se on teemana aina tapaamisissa. Olemme jo ehtineet tavata muutamia kertoja ja ideoimme oman jatkuvan projektin. PikkuKamu on jo ilmaissut odottavan tapaamisia innolla, ja itsekin olen saanut tapaamisista paljon positiivista energiaa. On jännittävää hypätä tähän Kamusuhteeseen mukaan ja nähdä mihin se vie!

Kuvassa Suvi 27v, Tampereen vapaaehtoinen Kamu.


Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.