Kiitos Kamuille – miten vapaaehtoisten hyvinvointia tuetaan?

OmaKamu-toiminta ei olisi mahdollista ilman vapaaehtoisia aikuisia, jotka antavat aikaansa lähialueen lapsille ja nuorille. Syyskuun blogissa kuullaan, miten vapaaehtoisten hyvinvointia edistetään ja millaisia mahdollisuuksia Kamuille tarjotaan tukeen, oppimiseen ja yhteisöllisyyteen OmaKamu-toiminnassa.

Matka vapaaehtoiseksi ystäväksi alkaa OmaKamu-koulutuksella. Kurssin jälkeen ei kuitenkaan ole tarkoitus puurtaa yksin. Lisäkoulutuksia ja mahdollisuuksia tutustua muihin vapaaehtoisiin on tarjolla säännöllisesti. Pääkaupunkiseudulla järjestettiin tänä vuonna myös ilta uusille vapaaehtoisille, jossa päästiin jakamaan ajatuksia tutustumisen alkuvaiheilta.

– Vaikka tärkeintä on aika PikkuKamun kanssa, OmaKamun yhteisö, työntekijät sekä Kamut, ovat olleet yli 8-vuotisen matkan varrella erittäin tärkeä elementti itselleni. Yhteinen tekeminen saa Kamu-parin lisäksi myös lapset tutustumaan keskenään ja antaa meille aikuisillekin mahdollisuuden tutustua toisiin vapaaehtoisiin, Kamuna toimiva Hannu Salminen kertoo.

Webinaareja ja virkistysiltoja

Lisäkoulutuksien aiheet nousevat ajankohtaisista teemoista ja vapaaehtoisten toiveista. Esimerkiksi vuonna 2022 järjestettiin webinaari “Miten käsitellä Ukrainan sodasta nousevaa huolta ja uutistulvaa lapsen kanssa”, ja tänä vuonna päästiin perehtymään kiintymyssuhteiden merkitykseen luennoitsija Sanna Mäkipään johdolla. Tavoitteena on tarjota vapaaehtoisille tila syventää osaamista kohdata lapsen tarpeita ja käsitellä tärkeitä teemoja. 

– Koulutusten merkitys erityisesti ensimmäisinä vuosina oli tärkeä mahdollisuus kaikessa rauhassa hahmottaa, missä sitä ollaan mukana. Asioiden pohdinta ja purkaminen tapahtui keskenään ja ryhmissä reflektoiden – aivan kuin OmaKamu-koulutuksessa, Hannu jatkaa.

Kamuilta saadun palautteen mukaan heille järjestettyihin tapahtumiin on oltu suurimmaksi osaksi todella tyytyväisiä. Vuoden 2022 vuosikoonnin perusteella 97% vapaaehtoisista ja 94% perheistä oli tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen OmaKamun toiminnanohjaajien tarjoamaan tukeen pääkaupunkiseudulla.

– On hyvä tavata  muita Kamuja ja vaihtaa heidän kanssa ajatuksia Kamu-suhteesta. Oli myös mielenkiintoista keskustella pitempään mukana olleiden kanssa, mitä he esimerkiksi tekevät omien PikkuKamujen kanssa, summaa yksi vapaaehtoisen palaute.

Kamuille järjestetään myös erilaisia virkistysiltoja ja retkiä. Halutessaan voi myös liittyä Kamujen omaan Facebook-ryhmään ja jakaa kuulumisia sekä nähdä muiden vapaaehtoisten puuhia sekä tekemisvinkkejä.

Kuvassa pääkaupunkiseudun Kamujen virkistysilta padel-opetuksen jälkeen huhtikuussa 2023.

Vapaaehtoisroolin ilot ja surut – tukea on tarjolla

Kamuille järjestettyjen tapahtumien lisäksi Kamu-pareille järjestetään erilaisia aktiviteettejä ja yhteisiä tapahtumia, joita pyritään suuntaamaan eri-ikäisille PikkuKamuille. 

– Olemme PikkuKamuni kanssa hyödyntäneet vuosittaista tapahtumatarjontaa erittäin ahkerasti. Tämä on ollut oiva väylä saattaa PikkuKamuni mukaan ihmisjoukkoon, mikä ei ollut hänen mukavuusaluettaan alkutaipaleellamme – nyt se on. OmaKamun tapahtumat ovat tarjonneet turvallisen ja iloisen ympäristön kokeilla isommassa ryhmässä toimimista, Hannu pohtii.

Vapaaehtoisen ystävän roolissa voi joskus tulla eteen hetkiä, jolloin haluaa lisää tukea Oman alueen toiminnanohjaajaan voi olla yhteydessä myös vuosipuhelun ulkopuolella ja yhdessä voi pohtia omaa hyvinvointia vapaaehtoisena tai nostaa esille muita mielen päällä olevia asioita. Ystävän tärkeässä tehtävässä, eteen voi ja saa tulla monia erilaisia tunteita. Jokainen myös tarvitsee erilaisen tilan käsitellä ajatuksia ja yhteistä polkua PikkuKamun kanssa. Yhteisten koulutusten ja yhteisöllisyyden lisäksi voi siis aina keskustella myös kahden kesken toiminnanohjaajan kanssa.

– Jos olen kokenut matkan varrella tarvinneeni apua ja tukea, on sitä ollut välittömästi saatavilla. Minulle OmaKamu-toiminta on tuonut uusia, nyt jo pitkäaikaisia ystävyyksiä. Näiden ystävyyssuhteiden vuorovaikutus kattaa vapaaehtoistoiminnan lisäksi runsaasti myös muita elämän osa-alueita, Hannu summaa. 

Vapaaehtoistoiminta lisää yhteiskunnan ja OmaKamu-toiminnan tapauksessa erityisesti lasten, nuorten ja heidän perheidensä hyvinvointia. Haluamme myös, että vapaaehtoiset saavat toiminnasta iloa ja merkityksellisyyttä omaan elämään. Ollaan yhteydessä matalalla kynnyksellä ja suunnitellaan yhteisiä virkistyksen ja oppimisen hetkiä.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.