Kiitos kuluneesta vuodesta – puheenjohtajan blogi

Joulukuun blogissa OmaKamu ry:n hallituksen puheenjohtaja jakaa perinteisesti terveiset ja ajatuksia kuluneesta vuodesta. Tänä vuonna puheenjohtajana 7 vuotta toiminut Erkki “Eke” Böös jättäytyy pois hallituksen toiminnasta. Keskustelimme Eken kanssa kuluneista vuosista ja mieleen jääneistä hetkistä.

– Sunnuntai 29. lokakuuta 2023. Pysäytin autoni tennishallin parkkipaikalle. Olimme menossa yhdessä OmaKamun järjestämään tapahtumaan. “Hienoa, kun olet olemassa. Kiva tavata taas.” Sydämessä läikähtää! Sanoja oli PikkuKamuni, minua pidemmäksi kasvanut, kuusitoistavuotiaan nuoren haastavaa aikaa elävä ystäväni.

OmaKamu ry perustettiin vuonna 2013. Perustajajäseniä olivat OmaKamu ry:n toiminnanjohtajan Pekka Puukon lisäksi Antti Perttu, Seppo Riski ja Pirkko Lahti. Koulutukset toteutettiin Helsingissä ja Eke lähti mukaan ensimmäiseen koulutusryhmään keväällä 2014. Saman vuoden syksynä matka silloin 7-vuotiaan PikkuKamun kanssa alkoi. Mukaan sai toiminnan pitkäjänteisyys ja sen merkitys.

– Olin päättänyt lähteä lasten ja nuorten parissa tehtävään vapaaehtoistoimintaan mukaan jo aikaisemmin. Tiesin, että lasten ja nuorten haasteet vaativat pitkäjänteisyyttä, enkä halunnut lähteä mukaan pop-up tyyppiseen toimintaan. Näin lehdessä jutun OmaKamu toiminnasta ja soitin heti pyytäen tapaamista, Eke muistelee.

Kuvassa Eke ja PikkuKamu.

OmaKamu-toiminnan keskipisteessä on alusta asti ollut lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen ammattilaisten suunnitteleman ystävätoiminnan kautta. Tarve pitkäjänteiselle toiminnalle oli selkeä ja yhdistys perustettiin vastaamaan tähän tarpeeseen. Ensimmäisinä vuosina tavoite oli toiminnan rahoituksen hankkiminen ja uuden toimijan merkittävyyden perusteleminen potentiaalisille tukijoille. Eke kuvailee, kuinka monta ovea piti koputtaa, ennen kuin avattiin.

– Idea oli alusta asti kasvattaa toimintaa pääkaupunkiseudulta eteenpäin verkostomaisen yhteistoiminnalla, käyttää kaikki saatava raha lapsiin ja nuoriin, eikä esimerkiksi isoihin hallinnon rakenteisiin. RAY:n eli nykyisen STEA:n tukipäätös vuodelle 2016 oli osoitus muille toimijoille, että tässä on uskottavuutta. Siitä toiminnan kasvu lähti, pikkuhiljaa.

Pääkaupunkiseudulla OmaKamu-toimintaa toteuttaa OmaKamu ry, joka myös koordinoi toimintamallin laajentamista muihin kaupunkeihin. Yhteistoiminta tarkoittaa sitä, että muissa kaupungeissa OmaKamu-toimintaa toteuttaa alueella jo toimivaa paikallinen yhteistyöorganisaatio. OmaKamu ry on alusta asti tavoitellut pitkäjänteisyyttä ja luotettavuutta myös omassa pk-seudun toiminnassaan ja sen rakenteissa. Toiminta-ajatukseemme kuuluu kutsu tulla mukaan kehittämään yhdessä toimintaa.

– Vapaaehtoistoiminnassa on melko harvinaista hakea kumppaneita, tehdä yhteistyötä ja vahvistaa sitä kautta toiminnan keskipisteessä olevien lasten ja nuorten hyvinvointia. Alkuperäinen ajatus tästä on kuitenkin saatu onnistuneesti toimimaan. Hyvä puoli on, että joka alueelle ei tarvitse rakentaa perustaa, paikallisella toimijalla on jo suhteita sekä muuta toimintaa alueellaan, Eke tiivistää.

Tehdään yhtä asiaa ja tehdään sitä hyvin

– Lasten ja nuorten tukeminen on OmaKamu ry:n ainoa tehtävä. Se on ollut hyvä valinta. OmaKamu-toiminnassa oleellista on tuki lapsen kasvulle silloin, kun hän sitä tarvitsee. Tarve on valtava ja olemme voineet keskittyä kehittämään toimintaa vastaamaan juuri tähän tarpeeseen. On ollut hienoa olla mukana näkemässä, kuinka kasvavaa lapsimäärää tukeva toiminta on kehittynyt, Eke toteaa.

OmaKamun kymmenes toimintavuosi, juhlavuosi, on kääntymässä seuraavalle aktiivisen toiminnan vuodelle. OmaKamu ry:n toiminta levisi Helsingistä ensiksi Espooseen ja sitten Vantaalle. Yhteistyötahojen kautta OmaKamu eteni Hämeenlinnaan, Lahteen, Tampereella ja tänä vuonna myös Ouluun

Juhlavuotta on vietetty tehden työtä  iloisin mielin seitsemässä eri kaupungissa, keskittyen erityisesti kuuntelemaan lasten ja nuorten ajatuksia. PikkuKamujen palautteista esille nousee läsnäolon ja tavallisten yhteisten hetkien merkitys. Lapsen ja nuoren maailmaan sukeltava vapaaehtoinen aikuinen saa myös paljon itselleen.

 – Nuorten spontaani palaute ilahduttaa ja saa uskomaan, että toimintamme on oikeilla jäljillä. Oma nuoruus oli aika vaikea. Se, että pysyin jollakin tavalla raiteilla on pitänyt sisällään monta murroskohtaa. Vaikka ei ollut Kamua, niin löytyi joku joka jutteli ja oli läsnä. Tämän läsnäolon tarpeen olen huomannut jakavani monen vapaaehtoisen kanssa, ikään katsomatta. Oma matkani Kamuna on ollut iloinen, meitä molempia kehittävä ja vahvistava polku.  OmaKamun ammattilaiset ovat vuosien varrella tukeneet meitä hienosti ja sitä olemme tarvinneet, Eke pohtii.

OmaKamu-toimintaa ei tehdä yksin

– Tuki silloin, kun asiat ovat vielä kohtalaisesti, on kannatettava asia. 10 vuoden aikana OmaKamun perusidea on testattu, kehitetty ja todettu hyväksi. Tähän tarvitsemme kuitenkin tukea ja toivon, että OmaKamu-toiminnan selkeä malli ja tehty työ puhuvat puolestaan. Lapsille annettava pitkäjänteisen tuen mahdollistamiseksi tarvitsemme myös yhdistykselle pitkäaikaista tukea. Eräs potentiaalinen taho toivoi muutamia vuosia sitten tukemaltaan toiminnalta suurta vaikuttavuutta. Tein palaveriin esityksen, jossa kuvasin miten toteutetaan melko nopeasti OmaKamun keinoin lasten tukitoiminnan leviäminen 20 kaupunkiin. Yhdistyksemme oli kovin nuori, eikä pyytämäämme suurta rahamäärää silloin saatu, mutta pidän esitystäni  edelleen täysin mahdollisena. Voi silti olla hyvä, että toiminnan  kasvuvauhti alussa oli rauhallisempi ja saatiin pohjat kuntoon. Tarve lasten tuelle on tänä päivänä valitettavasti suurta, toivottavasti saamme siihen edelleen lisää sekä toiminnallista että taloudellista tukea, Eke kertoo. 

Pitkän pestin jälkeen on aikaa myös jollekin uudelle.

– Olen vähentänyt sovittuja menoja ihan tarkoituksella, jotta tulee tilaa muille asioille. Lasten, lastenlasten ja edelleen jatkuvan Kamuilun lisäksi käytän varmasti enemmän aikaa kirjoittamiseen. Kaikkea ei tarvitse näillä vuosilla suunnitella, mutta sohvaperunaksi minusta ei ole.

OmaKamu ry haluaa kiittää Ekeä monista vuosista ja ajasta sekä Kamuna että hallituksen tärkeänä jäsenenä.

– Eke on laittanut alusta alkaen itsensä likoon OmaKamu-toiminnan hyväksi. Hänen Kamu-suhteena alettua ja siitä lisää intoa saatuaan, Eke oli helposti houkuteltavissa yhdistyksemme vastuutehtäviin. Vuodesta 2015 hän toimi ensin hallituksen varapuheenjohtajana ja sitten puheenjohtajana. Eke vauhditti erityisesti OmaKamu-toiminnan varainhankintaa ja yritysyhteistyötä, mutta oli lakimiehenä myös vahvasti luomassa OmaKamu-toiminnan sopimuksellisia rakenteita ja perustaa. Toiminnanjohtajana olen saanut Ekeltä ohjausta ja tukea monissa asioissa. Eke on ollut aina hyvin tavoitettavissa niissä tuhansissa asioissa, joissa olen ollut häneen yhteydessä. Siitä olen kiitollinen. Eniten minua ilahduttaa se, kuinka sitoutuneesti Eke hoitaa suhdettaan PikkuKamuunsa”, toiminnanjohtaja Pekka kertoo.

Juhlavuosi vierähti nopeasti hyvässä seurassa. OmaKamu-toiminta ei olisi mahdollista ilman monen sitoutuneen tekijän ja tahon yhteistyötä.

– Toimintamme kivijalka ovat kovan luokan OmaKamun ammattilaiset, jotka mahdollistavat vapaaehtoisten tuen lapsille. Heitä on tukenut lukuisa määrä vapaaehtoisia eri rooleissa, tietenkin Kamuina, mutta myös kouluttajina, tapahtumien järjestäjinä ja hallituksen jäseninä. Tähän on tarvittu ja tarvitaan taloudellista tukea. Siinä STEA on ollut keskeisenä toimijana. Tärkeitä ovat myös toimialueidemme kunnat, yritykset, yhteisöt ja monet yksityiset lahjoittajat. Lämmin kiitos teille kaikille vuosien työstä ja tuesta. Kiitän omalta osaltani pitkästä matkasta OmaKamu ry:n hallituksessa, ja sen puheenjohtajana. Jatkan tietenkin Kamuna ja myös verkostoryhmässämme. Uskon vahvasti tähän tapaan tukea lapsia ja nuoria. Ei ole pelkkää sanahelinää, että lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus. OmaKamun hallitukselle ja uudelle puheenjohtajalle toivon kaikkea mahdollista hyvää. Lapset tarvitsevat tukea, kehittäkää toimintaa edelleen myös seuraavat kymmenet vuodet, Eke kiittää.

Puheenjohtajan terveisten myötä OmaKamun tiimi toivottaa kaikille rauhallista joulunaikaa ja iloista uutta vuotta 2024.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.