Lapset tietävät, mikä OmaKamu-toiminnassa on tärkeintä

Maaliskuun blogissa vastaava toiminnanohjaaja Sanna pohtii lapsen äänen merkitystä OmaKamu-toiminnassa. Samalla julkaisemme vuoden 2022 lapsen osallisuus -raportin, joka vie meidät toiminnan ytimeen.

Millainen on vapaaehtoisen Kamun rooli? Miten onnistuu Kamun ja vanhemman yhteistyö? Mitä on riittävä sitoutuminen? Mitä PikkuKamun kanssa voi tehdä? Mitä merkitystä OmaKamu-toiminnalla on? 

Meillä OmaKamussa pohditaan tätä toimintaa paljon aikuisten kesken. Keskustelemme huoltajien kanssa lapsen tarpeista ja perheen toiveista. Vapaaehtoisten Kamujen kanssa pohdimme heidän valmiuksiaan ja tutustumme OmaKamu-toimintaan koulutuksen aikana monista eri näkökulmista. Kamu ja huoltajat keskustelevat yhdessä, miten Kamu-suhteen käytännöt on parasta hoitaa. Me toiminnanohjaajat pohdimme tietysti myös paljon keskenämme, esimerkiksi sitä miten tukea Kamu-suhteita parhaiten tai miten mitata OmaKamu-toiminnan vaikutuksia.  

Kaikella tällä on tietysti hyvä tarkoitus ja yhteistyömme on tärkeää, mutta välillä tuntuu että joitakin asioita me aikuiset pohdimme turhan monimutkaisesti. Nimittäin kun kysymme OmaKamu-toiminnassa mukana olevilta lapsilta ja nuorilta, saamme vastauksia, jotka palauttavat meidät perusasioiden äärelle. Myös aikuisten kesken tehtävässä työssä tulee lapset ja nuoret pitää toiminnan keskiössä, ja parhaiten se onnistuu, kun lapset ovat itse osallisina keskustelussa.

Lapsilla on oikeus osallistua, tietää ja vaikuttaa itseään koskevissa asioissa. Lapset ovat kuitenkin myös äärimmäisen fiksuja löytämään asioiden olennaisuuden. OmaKamu-toimintaa organisoitaessa ja kehitettäessä on tärkeää tietää ja ymmärtää, miten lapset kokevat toiminnan ja mitä toiveita heillä on. Sen lisäksi, että se on lapsen oikeus, se on myös hyödyllistä: lapsia kuulemalla pääsemme toiminnan ytimeen.

Olemme viime vuosina kehittäneet rakenteita ja menetelmiä lasten osallisuuden lisäämiseksi ja tänään saammekin esitellä uunituoreen koosteen vuoden 2022 aikana toiminnassamme valtakunnallisesti mukana olevien lasten ja nuorten ajatuksista ja toiveista!

Lapset tietävät, että OmaKamu-toiminta ei ole monimutkaista: tärkeää on kaveruus ja yhdessäolo. Lasten vastauksissa ei käytetä sanoja kuten sitoutuminen, roolit tai merkityksellisyys, mutta juuri niistä asioista lapset meille kertovat. Hyvä kaveri on kiinnostunut viettämään aikaa yhdessä, on luotettava ja hyväsydäminen. Mukavaa yhteistä tekemistä on ihan vaan juttelu tai ulkoilu ja parasta yhdessä voi olla nauraminen. Kaverille toivotaan terveyttä ja iloa, sekä yhteistä ajanviettoa vaikkapa kesälomalla. Ja yhteisissä retkissä tärkeää on eväät.

Kiitos PikkuKamut, kun muistutatte meitä siitä, mikä OmaKamu-toiminnassa on tärkeintä!

Sanna Temisevä

OmaKamun vastaava toiminnanohjaaja, joka lupaa kaikkien työntekijöiden puolesta, että kuulemme teitä, lapset ja nuoret, tulevina vuosina entistä paremmin ja ihan oikeasti otamme teidän toiveita ja näkemyksiä huomioon kaikessa työssä mitä teemme.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.