Myönteinen yhteisöllisyys

Marraskuun blogissa Oulun OmaKamu-toiminnan koordinaattori Pipsa Niskakoski pohtii yhteisöllisyyttä voimavarana ja OmaKamu-toiminnan tärkeänä arvona. Loppuvuodesta myös OmaKamun sosiaalisen median kanavissa ja kotisivuilla pääsee tutustumaan kaikkea toimintaa ohjaaviin arvoihin.

Yhteisöllisyys on tärkeä voimavara. Parhaimmillaan itselleen tärkeään yhteisöön kuuluessaan saa osakseen rohkaisua, kannustusta ja kokemuksen merkityksellisyydestä. Yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne on ihmisen perustarve. Myönteinen yhteisöllisyys kannattelee ihmistä hankalissakin elämäntilanteissa. Tarvitsemme kokemusta nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta – siitä, että emme ole yksin. Haluamme kuulua joukkoon ja olla mukana itselle tärkeissä toiminnoissa. Tarvitsemme hymyjä, halauksia, lohdutusta ja rinnalla kulkijoita elämän kolhuja pehmittämään.

Parhaimmillaan yhteisöllisyys on elämää kannattelevaa ja vahvistavaa. Jokaisella tulisi olla elämässään ihminen, joka katsoo arvostavin ja lempein silmin. Myönteisessä yhteisöllisyydessä uskaltaudutaan avoimuuteen hankalienkin asioiden äärellä, ja halutaan luoda kulttuuria, jossa toinen ihminen kohdataan ihmisyyden ainutlaatuisuutta kunnioittaen ja vaalien. OmaKamu-toiminnassa näen näiden asioiden toteutuvan.

On huikean hienoa, että Parasta Lapsille ry:n ja OmaKamu ry:n yhteistyön tuloksena saimme loppukeväästä aloittaa OmaKamu-toiminnan Oulussa. Arvomaailmojen sopiessa yhteen myös yhteistyö on luontevaa. Olen saanut olla luotsaamassa OmaKamu-toimintaa Oulussa vasta puolisen vuotta. Olen kuitenkin jo lyhyessä ajassa kokenut vaikuttavana sen, kuinka OmaKamu-toiminnan periaatteet, arvot ja kaikki toimintamallit on rakennettu tukemaan toisen ihmisen kunnioittamista ja myönteistä yhteisöllisyyttä. Ne ovat mukana kaikessa kohtaamisessa niin lasten, perheiden, Kamujen, kuin työyhteisön tiimienkin sisällä.

OmaKamu-toiminnassa on vapaaehtoisia Kamuja monenlaisin elämänkokemuksin eri ikäryhmistä, ammattiryhmistä tai opiskelualoilta. Yhdessä toimiminen ja tekeminen tuntuu kuitenkin vaivattomalta, sillä OmaKamu-toiminta vaikuttaa vetävän puoleensa myös vapaaehtoisia, joita ohjaa elämässään samankaltainen arvomaailma. On ollut hienoa saada tutustua henkilökohtaisissa keskusteluissa ja koulutusten aikana ihmisiin, joita yhdistää aito halu kulkea toisen ihmisen rinnalla, tukea ja antaa omaa aikaansa tärkeäksi kokemaansa toimintaan. Avoimuus, ilo ja elämänmyönteisyys kohtaamisissa saa minut tuntemaan itseni etuoikeutetuksi, kun minulla on mahdollisuus tehdä tällaista työtä.

Haluan olla edistämässä kohtaamisia, jotka vahvistavat myönteistä yhteisöllisyyttä ja lisäävät lasten ja perheiden arjen voimavaroja, sekä osallisuuden tunnetta. Toivon mahdollisimman monen sitoutuneen ja turvallisen aikuisen vapaaehtoisen löytävän OmaKamu-toiminnan pariin. Toivon mahdollisimman monen aikuista kaveria tarvitsevan lapsen tai nuoren löytävän itselleen juuri sen ihanan Kamun, joka kannustaa, rohkaisee ja näkee hyvän lapsessa. Toivon todella, ettei kenenkään tarvitsisi jäädä yksin.

Pipsa Niskakoski
OmaKamu-toiminnan koordinaattori
pipsa.niskakoski@parastalapsille.fi
p. 0504007895

Pipsa toimii OmaKamu-toiminnan koordinaattorina Oulussa. Hän ajattelee, että kannustavat ja rohkaisevat elämänkokemukset tuovat lämpöistä myötätuulta elämään ja OmaKamu-toiminta on kuin lämmin tuulahdus tarjotessaan myönteisen kohtaamisen mahdollisuuksia lapsille, nuorille ja perheille, sekä vapaaehtoisille.

OmaKamu ry toteuttaa pääkaupunkiseudun OmaKamu-toimintaa ja koordinoi toiminnan mahdollistamista valtakunnallisesti. Yhteistyöjärjestöjen toteuttamaa OmaKamu-toimintaa on Oulun lisäksi Tampereella, Hämeenlinnassa ja Lahdessa. Koulutamme vapaaehtoisia Kamuja useita kertoja vuodessa. Ajankohtaiset tiedot seuraavista koulutuksista löydät täältä.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.