OmaKamu – 10 vuotta lasten tukena

#OlenTukena -kampanjaa vietetään jälleen 16.-22.1.2023. Tavoitteena on nostaa esille lasten ja nuorten parissa tehtävän vapaaehtoistoiminnan merkitystä. Vuonna 2023 juhlitaan myös OmaKamu-toiminnan kymmenettä toimintavuotta. Tammikuun blogitekstissä OmaKamu ry:n toiminnanjohtaja Pekka Puukko pohtii matkaa ja onnistumisen aineksia. Vaikka toiminta muuttuu ja kasvaa, tavoite olla tukena sekä läsnä lapsille ja nuorille pysyy samana.

OmaKamu ry täytti 3.1.2023 kymmenen vuotta. Tavoitteenamme oli parantaa lasten ja nuorten hyvinvointia vapaaehtoisen aikuiskaveritoiminnan keinoin Suomessa. Tavoite tuntui mahtipontiselta ja rohkealta, vaikka alusta alkaen ajattelimme, ettemme pääse tavoitteeseemme yksin, vaan tarvitsemme mukaan useita samaan tavoitteeseen sitoutuneita yhteistyökumppaneita. Nyt 10 vuotta myöhemmin voimme todeta, että tavoite oli järkevä ja tavoittelemisen arvoinen, mutta matka on vielä kesken. Edelleen tarvitsemme lisää saman tavoitteen jakavia vapaaehtoisia, OmaKamu-toimintaa toteuttavia yhteistyökumppaneita sekä muita yhteistyökumppaneita.

Lukiessani alkuaikojemme muistioita ja pöytäkirjoja sekä muistellessani OmaKamun alkutaivalta, voin vain ihmetellä kuinka kaikki on mennyt tavoitteiden mukaisesti eteenpäin – ei aina niin nopeasti ja mutkattomasti kuin olimme ajatelleet. Vuoteen 2016 saakka OmaKamu-toiminta toimi käytännössä ilman rahallista tukea. Sen sijaan henkinen ja ihmisten muu vapaaehtoinen tuki oli vertaansa vailla. Yhä edelleen moni alkuaikojen henkilö tukee OmaKamu-toimintaa eri tavoin, esimerkiksi vuoden 2014 ensimmäisestä OmaKamu-koulutuksesta on edelleen muutama henkilö Kamuna sekä hallituksen jäsenenä.

Kymmeneen toimintavuoteen mahtuu paljon erilaisia vaiheita. Esimerkiksi vuonna 2014 kielteisen rahoituspäätöksen myötä viestiketjuissa pohdittiin sinnikkäästi keinoja toteuttaa toimintaa ja todettiin, että hyvä tästä tulee. Ja hyvä tästä tuli – tällä hetkellä OmaKamu-toiminnan kautta lähes 170 lapsella on aikuinen Kamu pitkäaikaisena tukena Espoossa, Helsingissä, Vantaalla, Hämeenlinnassa, Lahdessa ja Tampereella. Tänä keväänä OmaKamu-toiminta käynnistyy Oulussa.

Tämä kaikki ei olisi ollut mahdollista ilman teitä, jotka olette eri tavoin olleet mukana matkassamme ja tukeneet meitä. Sydämeni täyttää ilo, kun ajattelen ”meidän” lapsia, perheitä, Kamuja sekä OmaKamu-toimintaa toteuttavia yhteistyöjärjestöjä että muuten yhteistyötä kanssamme tekeviä toimijoita. Olemme kiitollisia taloudellista tukea antavista julkisen puolen toimijoista, yrityksistä ja yksityishenkilöistä.

Sanotaan, että lapset ovat meidän tulevaisuutemme. On hyvä muistaa, että he ovat meidän tätä päivää, joten panostakaamme heidän hyvinvointiinsa ilman viivettä – jo tänään!

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.