Yhteisöllistä viljelyä Espoossa

Tiesitkö, että OmaKamu-toiminnassa mukana olevilla Kamu-pareilla ja perheillä on mahdollisuus kaupunkiviljelyyn Espoon Finnoossa? Kesäkuun blogissa tutustutaan puutarhan hoitamiseen ja uuden oppimiseen. Kerro meille parhaat vinkkisi palstan hoitamiseen ja jos olet mukana OmaKamu-toiminnassa, tule mukaan yhteisölliseen viljelyyn. Puutarhakuulumiset kirjoitti OmaKamun toiminnanohjaaja Julia Kuusela.

OmaKamu sai kesällä 2022 Espoon kaupungilta oman viljelypalstan, iso kiitos viljelyn mahdollistamisesta myös tänä vuonna. Suomenojalla sijaitseva palsta on noin aarin kokoinen viljelysmaa, joka soveltuu kaupunkiviljelyyn. Vuosi sitten mukana viljelemässä oli innokkaita Kamu-pareja ja tänä vuonna kutsuimme myös toiminnassa mukana olevien PikkuKamujen perheet mukaan. Tänä vuonna palstalla viljellään mm. perunaa, hernettä, mansikkaa, raparperia ja erilaisia yrttejä. Palstan päädyssä on kukkapelto, johon on kylvetty kesäkukansiemeniä ja -sipuleja. Loppukesästä kukat koristavat palstan päätyä ja keskellä on syötäviä kasveja.

Viljelytoiminnassa korostamme kokeilemisen iloa – kaikkea saa kylvää ja kokeilla. On jännittävää seurata, miten kylvetyt kasvit ja kukat menestyvät Suomen sääolosuhteissa. Viljelyä helpottaaksemme tilasimme keväällä maankäännön ja lannoituksen. Saimme maankääntäjältä hyviä neuvoja, kuten mitä kannattaa kylvää, millaiset kasvit menestyvät ja milloin on oikea-aikaista laittaa siemeniä tai taimia maahan. Esimerkiksi retiisi kannattaa laittaa maahan vasta heinäkuun puolivälissä ja sitä pitää kastella runsaasti, jolloin vältytään kitkerältä maulta.

OmaKamu järjesti kaikille halukkaille viljelyskauden avajaiset toukokuussa. Puuhastelimme talkoovoimin ja rajasimme osallistujille omat viljelysmaat. Palsta on iso ja emme ottaneet käyttöön kaikkea maata, joten ensi vuonna toiminnan toivottavasti mukaan mahtuu vielä enemmän innokkaita viljelijöitä. Viljelypalstatoiminta sopii kaikille, joilla on aikaa käydä kastelemassa ja hoitamassa omia viljelyksiä noin kerran viikossa.

Viljelypalsta sijaitsee Matinkylän ja Suomenojan metroaseman välissä. Siellä on myös ilmainen asiakaspysäköinti. OmaKamulta saa lainaan perustyökalut. Suurimman osan niistä olemme saaneet lahjoituksina mm. toisilta viljelijöitä. Viereisillä palstoilla käyvät ihmiset jäävät rupattelemaan usein kanssamme ja kaikki ovat olleet hyvin ystävällisiä ja avuliaita. OmaKamun viljelypalstalla mukana oleville on olemassa myös oma Whatsapp-ryhmä, jossa sovitaan kasteluista ja ajankohtaisista asioista palstaan liittyen. Kesän kuumuudesta johtuva kuivuus antaa juuri nyt paljon kasteluvuoroja kaikille viljelijöille. Kesän lopussa on tarkoitus viettää yhteistä sadonkorjuujuhlaa, johon kutsumme kaikki palstalla käyneet OmaKamulaiset.

Jos olet mukana OmaKamu-toiminnassa ja haluaisit osallistua viljelyyn tai sinulla herää kysyttävää, ota yhteyttä meihin omakamu@omakamu.fi. OmaKamun tiimi toivottaa mukavaa kesää kaikille, seuraavan kerran blogi ilmestyy elokuussa.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.