10 tarinaa toiminnasta – Helsinki

Järvellä näkyy vasemmalle liikkuvaka moottorivene, jonka kyydissä on aikuisia ja lapsia. Kuvassa on kesä ja aurinkoinen sininen taivas.

Vuonna 2023 juhlitaan OmaKamu-toiminnan kymmenettä toimintavuotta. Vuoden aikana pääsemme tutustumaan OmaKamu-toimintaa toteuttaviin kaupunkeihin ja erilaisiin tapahtumiin. Tällä kertaa vieraillaan Helsingissä, josta OmaKamu-toiminta lähti liikkeelle.

OmaKamu ry perustettiin vuonna 2013 ja ensimmäiset vapaaehtoiset Kamut koulutettiin ja yhdistettiin PikkuKamujen kanssa keväällä 2014. Osa Kamu-pareista ollut mukana alkuajoista lähtien. Tuen piirissä on vuosittain yli 70 helsinkiläistä lasta ja uusia Kamu-suhteita käynnistetään koko ajan. Matka Kamuksi alkaa OmaKamu-koulutuksella, jonka jälkeen sopivan PikkuKamun löydyttyä alkaa tutustuminen ja yhteisen ajan viettäminen. Vuosien varrella yhdessä on kokeiltu esimerkiksi kalastusta Tammisaaressa tai nautittu luontoretkestä Liesjärvellä.

Uusien Kamujen ilta Helsingissä

Tiistaina 7.2. Helsingin Iiris-keskuksen toimiston tiloissa vietettiin uusien Kamujen iltaa. Vapaaehtoisille järjestetään erilaisia mahdollisuuksia tutustua toisiinsa, työntekijöihin ja jakaa kokemuksia. Tällä kertaa mukana oli vasta aloittaneita helsinkiläisiä Kamuja.

Illan alussa keskustelua Kamu-suhteista avattiin kuvakorttien kautta. Joskus voi yllättyä, kuinka nopeasti huomaa esimerkiksi selaavansa lasten kulttuuritarjontaa miettien, mitä PikkuKamu tästä ajattelisi. Keskusteluissa pohdittiin myös esimerkiksi kielen eroja, Kamu-parin yhteisenä kielenä voi olla myös englanti. Kaikki Kamu-parit ovat erilaisia ja oma maailma muodostuu pikkuhiljaa.

 –Kamu-suhde ei ole huono, vaikka suhde ei heti tai tulevaisuudessakaan tuntuisi erityisen läheiseltä. Kamu-suhde sekä yhteinen aika on merkityksellistä  ja tärkeää juuri sellaisenaan, vaikka syvällisiin keskusteluihin ei koskaan päädyttäisi, tiivistää Helsingin toiminnanohjaaja Eeva Airikkala

Illan aikana pohdittiin myös tutustumisen vaiheita tikkataulun avulla. Tauluun sai eri kysymysten jälkeen merkitä esimerkiksi, kuinka tutulta PikkuKamu alkaa tuntua.

– OmaKamu-toiminnassa pyrimme muodostamaan pitkäaikaisia ihmissuhteita, jotka voivat kestää lapsen täysi-ikäistymiseen asti tai ehkäpä jopa siitä eteenpäinkin. Kamu-suhteessa, kuten ihan kaikissa muissakin ihmissuhteissa, tulee vastaan monenlaisia vaiheita. Kaikki näistä on arvokkaita ja lujittavat parhaassa tapauksessa Kamu-paria yhteen. Tutustumiseen saa mennä aikaa. Kamu-polku ja uuteen ihmiseen tutustuminen ei ole pikajuoksu, jatkaa Vantaan toiminnanohjaaja Hanna Karosto.

Etsimme nyt uusia vapaaehtoisia Kamuja PK-seudulla. OmaKamu-koulutus on hyvä paikka tutustua toimintaan ja pohtia Kamuksi ryhtymistä keskustelevassa ilmapiirissä. Seuraavat koulutukset alkavat 28.2. Vantaalla ja 2.3. Espoossa. Mukaan voit tulla koko pääkaupunkiseudun alueelta ja koulutuksen jälkeen voit toimia Kamuna oman asuinpaikkasi lähialueella.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.