10 tarinaa toiminnasta – Lahti

Vuonna 2023 juhlitaan OmaKamu-toiminnan kymmenettä toimintavuotta. Vuoden aikana pääsemme tutustumaan OmaKamu-toimintaa toteuttaviin kaupunkeihin ja erilaisiin tapahtumiin. Ensimmäisenä hyppäämme Lahden OmaKamu-toiminnan pariin.

Lahden alueella OmaKamu-toiminta päästiin starttaamaan maaliskuussa 2019 ja toimintaa koordinoi Harjulan Setlementti ry, joka vietti pyöreitä 80-vuotissyntymäpäiviään vuonna 2021. Pääkaupunkiseudulla toimintaa organisoi OmaKamu ry ja muille alueille toimintamallia viedään yhteistyöorganisaatioiden kanssa.

Lahti tunnetaan erityisesti hiihdosta ja Siiri “Äitee” Rantasen hahmosta. Mikä olisikaan parempi paikka startata juhlavuosi, kun tämän teeman äärellä. Noin 30 innokkaan Kamun, PikkuKamun ja huoltajan joukko suuntasi Lahden mäkihyppytornien viereen Hiihtomuseoon 14.1. Lahden OmaKamu-toiminnan koordinaattorin Päivi Vainion kanssa.

— Lahden OmaKamu-yhteisö on tiivis ja lämminhenkinen. Meillä on tällä hetkellä yhteensä noin 30 Kamu-paria. Kamut osallistuvat koulutukseen ennen lapseen tutustumista, Vainio kertoo ja jatkaa, miten Lahdessa on ollut useita vuosia tapana, että OmaKamu-koulutuksissa mukana on ollut myös PikkuKamu kouluttamassa uusia vapaaehtoisia.

— Näin lapsen ääni tulee suoraan esille ja samalla hän pääsee pohtimaan omaa suhdettaan toimintaan syvemmin. Jo nuoreksi ehtinyt PikkuKamu tekee näin itsekin vapaaehtoistyötä.

Tärkeä osa toimintaa on yhteisöllisyys. Yhteisillä Kamu-parien tapahtumilla rakennetaan me-henkeä, tarjotaan valmista puuhaa Kamu-pareille ja annetaan taloudellisesti yhdenvertainen mahdollisuus osallistua sekä kokeilla uutta tekemistä, kertoo Vainio. Mukana Lahden toiminnassa ja messuilla seikkailee usein myös pienempi työkaveri, OmaKamun Nalle.

Mandariineja ja mäkihyppysimulaattoreita – yhteisöllisiä tapahtumia tarvitaan


Mielikuvituksellisten seikkailujen äärelle päästiin myös tammikuun tapahtumassa. Hiihtomuseossa vierailijat otti vastaan tällä kertaa nallen sijasta Jusu Jänö, jonka perässä loikkiessa kuultiin monta tarinaa. Kertomukset Siiri “Äitee” Rantasen ensimmäisistä koivusta veistetyistä suksista ja Jalkasen Kallen tekohampaista jäivät lasten innostuneiden ilmeiden perusteella mieleen. Testiin pääsi teemaan sopivasti myös mäkihyppysimulaattori, josta sai virallisen diplomin kotiinviemisiksi.

— Parasta työssäni ovat ne hetket, joissa vapaaehtoiset ja lapset huomaavat olevansa tärkeitä toisilleen ja tulevat kertomaan siitä minullekin. Arvostan sitä luottamusta ja haluankin olla tukena mahdollistamassa kaikille toiminnan piirissä oleville lisää muistoja myös tulevaisuudessa, Vainio pohtii. Puheensorinan saattelemana kotiinpäin lähtee diplomeita ja “etelän hetelmiä”, mandariineja, käsissään kantavia OmaKamulaisia. Miksi mandariineja? Vain Jusu Jänö ja paikalle olleet sen tietävät.

Lahden alueen OmaKamu-toimintaa voit seurata Facebookissa sekä Instagramissa. Seuraava OmaKamu-koulutus Lahden seudulla alkaa 7.3.2023 ja mukaan voi tulla mistä tahansa Päijät-Hämeen alueelta.

Tilaa OmaKamu-uutiskirje sähköpostiisi!

Haluatko tukea toimintaamme, mutta sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta siihen? Tue toimintaamme tilaamalla uutiskirjeemme ja kertomalla toiminnastamme. Lähetämme kuulumisiamme korkeintaan kerran kuukaudessa. Tilauksen voi perua milloin tahansa.