Tule Kamuksi lapselle

Kamuksi sopii vastuuntuntoinen aikuinen, jolla on halua ja voimavaroja olla mukana aikuista tarvitsevan lapsen elämässä. 

Kiinnostaako sinua vapaaehtoistoiminta lasten ja nuorten parissa? Haluatko saada uusia kokemuksia? Oletko luotettava ja vastuuntuntoinen?

OmaKamu ry kehittää ja organisoi vapaaehtoista kaveritoimintaa lasten ja nuorten hyväksi. Ohjaamme luotettavia vapaaehtoisia aikuisia toimimaan lasten ja nuorten kavereina eli Kamuina. Toimintamme on ammattilaisten kehittämää, mutta tavallisten aikuisten toteuttamaa. Tuloksena syntyy ainutlaatuisia ystävyyssuhteita, kasvutarinoita ja elämäniloa. 

Lapset tarvitsevat aikaamme

Kamu on aikuinen rinnalla kulkija, jonka tukeen lapsi voi luottaa arjen haasteiden keskellä. Kamu ja lapsi tapaavat säännöllisesti muutaman kerran kuukaudessa yhteisen tekemisen merkeissä. Tapaamisten myötä lapsi laajentaa elämänpiiriänsä, tutustuu uusiin ihmisiin ja oppii luottamaan heihin. 

Kamua tarvitaan, kun lapsi kaipaa aikuisen aikaa ja tukea tai kokee olevansa yksinäinen. Yleisimmin Kamu-suhde aloitetaan lapsen ollessa 4–14-vuotias. 

Kamu-suhteen tavoite on tukea lapsen kasvua ja kehitystä. Tavallisten ihmisten kyky tukea toista ihmistä on suurempi kuin usein osataan ajatella. Kamu ei ole ammattiauttaja, vaan luotettava aikuinen, joka voi oman esimerkkinsä avulla auttaa lasta oivaltamaan uusia asioita sekä huomaamaan omat voimavaransa. 

Vapaaehtoistoiminta tekee hyvää

Omaa aikaansa antavat aikuiset edistävät lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia. Kamuna saat ainutlaatuisen mahdollisuuden seurata lapsen kasvutarinaa aikuiseksi. Voit olla tärkeä tuki lapsen tai nuoren kehityksessä. Tämä vaatii aikaa ja sitoutumista, mutta on erittäin palkitsevaa.  

Parhaimmassa tapauksessa sinusta tulee lapsen elinikäinen ystävä. Lapsen kanssa tulet kokeilemaan uusia harrastuksia ja kokemaan uusia asioita. Toiminta haastaa sinuakin kehittämään omia sosiaalisia taitojasi uudella tavalla.  

Liittymällä vapaaehtoiseksi olet osa Kamujen yhteisöä, jolle järjestetään vertaistapaamisia, virkistystapahtumia, lisäkoulutusta, työnohjausta sekä tutustumisia erilaisiin harrastuksiin ja liikuntamuotoihin. Tutkimusten mukaan vapaaehtoisena toimivat ihmiset voivat keskimäärin paremmin kuin ne, jotka eivät harrasta vapaaehtoistoimintaa. Vapaaehtoisuus voi siis lisätä myös omaa hyvinvointiasi 

Mitä OmaKamu-toiminta vaatii?

Kamuksi sopii kuka tahansa tavallinen aikuinen ihminen, jolla on halua ja voimavaroja olla mukana aikuista tarvitsevan lapsen elämässä. Kamu-suhde vaatii sitoutumista, mutta OmaKamu-yhdistys ja Kamu-verkosto ovat aina tukenasi. 

Polku Kamuksi alkaa ottamalla meihin yhteyttä. Ensin käymme yhdessä läpi toimintamme perusasioita sekä omia lähtökohtiasi. Jos toiminta vaikuttaa sopivalta, osallistut OmaKamu-koulutukseen. Seuraavaksi ehdotamme sinulle sopivaa PikkuKamua. Autamme niin suhteen aloittamisessa kuin myöhemmissä vaiheissa. 

Matka vapaaehtoiseksi Kamuksi - mitä OmaKamu-toimintaa kuuluu?

  • osallistuminen OmaKamu-koulutukseen 
  • toiminnanohjaaja ehdottaa sinulle PikkuKamua ja mahdollisen parin löydyttyä järjestää aloituskeskustelun lapsen huoltajan kanssa 
  • Kamu-tapaamiset noin 2 kertaa kuukaudessa – ohjelman ja aikataulun sovit yhdessä oman PikkuKamusi huoltajan kanssa 
  • Kamu-pareille järjestettäviä retkiä ja tutustumisia harrastuksiin 
  • Kamujen jatkokoulutukset 

OmaKamu-koulutus

Ennen vapaaehtoistoiminnan aloittamista jokainen Kamu käy OmaKamu-koulutuksen. OmaKamu-koulutus on maksuton 15 tunnin laajuinen kurssi, jonka aikana käsitellään Kamuna toimimisen periaatteita käytännönläheisesti. 

Kurssin sisältö perustuu tutkimustietoon sekä pitkään ammatilliseen kokemukseen lasten ja nuorten kanssa toimimisesta. Tapaamiset eivät ole luentoja, vaan asioita opitaan ryhmäkeskusteluissa. Kurssitapaamiset ovat rentoja tilaisuuksia, joissa tutustuu koko ryhmään upeita ihmisiä.  

Täältä löydät seuraavien koulutusten aikataulut. Jäikö koulutuksesta tai OmaKamu-toiminnasta kysyttävää? Kokosimme yhteen usein kysyttyjä kysymyksiä, kurkkaa ne täältä! 

Ryhdy Kamuksi

Tällä hetkellä toimimme Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Tampereella ja Oulussa. Tarvitsemme lisää vapaaehtoisia aikuisia Kamuja juuri nyt kaikilla näillä paikkakunnilla. Toimintamme laajenee jatkossa myös uusille alueille.  

Haluatko ryhtyä Kamuksi? Tai oletko kiinnostunut kuulemaan lisää OmaKamu-toiminnasta? 

Jätä meille yhteystietosi alla olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun pian yhteydessä! Voit myös soittaa tai lähettää sähköpostia oman alueesi työntekijälle

Jätä meille yhteydenottopyyntö